Planurile unui investitor austriac în România, care a făcut avere din imobiliare, vinuri şi agricultură: 1.200 ha teren agricol, 65 ha vie şi păduri

Autor: Cristina Roşca 23.03.2012

Unul dintre acţionarii companiei imobiliare S+B Gruppe, dezvoltatorul clădirii de birouri Pipera Business Tower, deţine 700 de hectare de teren agricol în zona Olteniei şi a intrat şi pe piaţa vinului cu o podgorie în Ardeal.



Grupul austriac AMB, deţinut de două familii austrieceuna dintre ele fiind acţionară şi în cadrul dezvoltatorului imobiliar S+B Gruppe -, cultivă în zona Olteniei 700 de hectare de teren cu floarea-soarelui, grâu, porumb, soia şi rapiţă şi s-a lansat în producţia de vin cu brandul Liliac.

În următorii doi ani, compania vrea să mai cumpere alte 500 ha de teren în sudul ţării, iar cu o suprafaţă agricolă de 1.200 de hectare austriecii ar urma să intre în rândul proprietarilor de mărime medie.

AMB Agro Company - divizia de agricultură a grupului - se numără printre puţinii investitori austrieci în domeniul agriculturii, care este dominat de italieni, germani, arabi, spanioli, unguri şi danezi. Austriecii deţin 6,3% din totalul suprafeţelor controlate de străini, care se ridică la 700.000 de hectare.

"În prezent avem cultivate circa 700 de hectare, iar producţia o vindem tot în România", spune Victor Ciuperca, area manager în cadrul AMB Holding GmbH.

El spune că austriecii au în plan să îşi extindă suprafeţele deţinute, achiziţiile urmând a fi făcute de la proprietarii de teren din zonă. "Achiziţiile la facem de la persoane fizice, care pot avea suprafeţe de teren de la jumătate de hectar la câteva hectare. Pentru că trebuie să găsim terenuri alăturate, procesul poate dura mai mult timp." Austriecii vor ca în următorii doi ani să îşi crească proprietatea cu 500 de hectare, pe care le-ar putea cumpăra cu circa un milion de euro, potrivit calculelor ZF.

Cât plătesc pentru teren?

"Preţul final pe care îl plătim pentru un hectar de teren - preţ ce include atât terenul propriu-zis, cât şi actele necesare ulterior - variază între 1.000 şi 3.000 de euro", adaugă Ciuperca. La un preţ mediu de 2.000 de euro pe hectar, austriecii au investit până acum circa 1,4 mil. euro în terenuri pe piaţa locală şi au planuri pentru încă un milion de euro.

Mai mult, se gândesc să construiască în Oltenia şi un siloz propriu.

În următorii ani grupul austriac vrea să intre şi în domeniul pădurilor, prin intermediul subsidiarei AMB Silva Property. În ultimii ani străinii au fost foarte activi în achiziţiile de păduri, ale căror preţuri sunt mult mai mici decât în afară.

"În prezent nu deţinem păduri în România, însă suntem interesaţi de astfel de achiziţii în viitorul apropiat", explică Victor Ciuperca. El spune că principala problemă este faptul că pe plan local există multe păduri care nu sunt retrocedate.

Au mizat pe vinuri premium

Dacă în cazul pădurilor austriecii au decis să mai aştepte o perioadă până să treacă la achiziţii, în domeniul vinului subsidiara AMB Wine Company a cumpărăt în vara lui 2010 de la câţiva investitori români 38,3 hectare de viţă-de-vie. "Investitorii nu mai puteau finanţa proiectul, de aceea am decis să cumpărăm această podgorie din Transilvania", spune Ciuperca, area manager în cadrul grupului austriac.

El spune că în prezent sunt pe rod 38,3 hectare, iar în acest an urmează a fi plantate alte 12 hectare, iar în 2013 alte 15 hectare.

"Vrem să ajungem la un total de 65 de hectare şi să ne oprim. Este o suprafaţă pe care noi o considerăm suficientă pentru vinuri premium." Ciuperca explică faptul că austriecii au achiziţionat iniţial terenul de 38,3 ha cu via deja plantată. Ulterior pentru celelalte 27 ha a fost cumpărat doar terenul şi compania urmează a planta via, care va intra pe rod după 3-4 ani.

Austriecii nu sunt singurii care sunt interesaţi de achiziţia de terenuri pentru viţă-de-vie. Alţi investitori care şi-a arătat interesul în această direcţie sunt acţionarii de la Cramele Recaş.

Cu ochii pe exporturi

Pe podgoria pe care o deţine la Lechinţa şi în Bartoş, AMB Wine Company are şi o fabrică de 600 de metri pătraţi cu o capacitate maximă de 100.000 de sticle. În prezent însă se produc doar 45.000 de sticle.

"Vrem ca în 2013 să dublăm suprafaţa construită, iar în trei-patru ani să ajungem să producem 350.000 de sticle." Până în prezent, investiţia în domeniu se ridică la circa 3,5 mil. euro, însă după concretizarea planurilor viitoare suma ar putea creşte la 5,5 mil. euro. Austriecii au în prezent 14 angajaţi permanenţi şi 25 de zilieri în domeniul vinului.

Planul AMB Wine Company este de a vinde iniţial 70% din producţie pe piaţa internă şi 30% la export. În 2012 compania va duce vinurile pe care le-a dezvoltat sub brandul Liliac în Austria. Pe piaţa locală vinul urmează a fi vândul în HoReCa şi în magazinele specializate. Preţul unei sticle variază între 24 şi 98 de lei.

"Vrem să distribuim produsele în zonele Cluj, Constanţa, Braşov, Prahova şi Bucureşti. Am semnat primele contracte cu o serie de restaurante din Cluj. Vom merge de asemenea în magazinele Comtesse du Barry." În momentul în care compania va ajunge la maturitate şi va produce 350.000 de sticle, 40% din vinul realizat va merge la export în ţări precum Austria, Marea Britanie, Germania, SUA, China şi statele scandinave.

"În momentul în care businessul va ajunge la maturitate ne dorim afaceri de 4,5 mil. euro", spune Victor Ciuperca. El nu oferă detalii despre ţinta pentru acest an.