Programatorul de 28 de ani care a câştigat 400 mil. dolari într-o zi. Povestea Instagram, spusă de CEO-ul companiei, Kevin Systrom

Autor: Radu Racu 10.04.2012

Kevin Systrom, cofondatorul şi directorul executiv al Instagram, compania cumpărată de Facebook pentru 1 miliard de dolari, va primi o cotă de 400 de milioane de dolari, în urma tranzacţiei, conform ipotezelor vehiculate în piaţă.

Cine sunt Kevin Systrom şi Mike Krieger, fondatorii Instagram

Instagram, o aplicaţie lansată în octombrie 2010 de Kevin Systrom şi Mike Krieger, le permite utilizatorilor să aplice diverse efecte fotografiilor făcute cu telefonul mobil iar apoi să le posteze online, unde pot fi vizualizate şi votate şi de ceilalţi utilizatori. Instagram, are peste 30 de milioane de utilizatori înregistraţi.

Achiziţia Instagram, cea mai scumpă de până acum pentru Facebook, este totodată şi învăluită de o secetă de informaţii. Niciuna din părţi nu are voie să facă declaraţii publice, pentru că Facebook se pregăteşte de listarea la bursă luna viitoare, iar legislaţia bursieră americană obligă la o perioadă de "silenzio stampa", pentru a împiedica influenţarea ofertei publice.

Business Insider a reuşit însă să compileze mai multe informaţii despre Kevin Systrom pe baza răspunsurilor pe care el le-a dat anterior pe Quora, un site de întrebări şi răspunsuri organizat de o comunitate de utilizatori.

Mai jos, cele mai importante întrebări la care a răspuns Systrom pe Quora:

Data naşterii?

30 decembrie, 1983

Primii paşi în programare?

Am început cu Pascal, apoi c++, ulterior am început să mă joc cu MySQL PHP, dar nu am făcut nimic semnificativ cu acestea două din urmă.La Stanford am făcut un semenstru de CS iar apoi am renunţat. Mă uitam în jur şi vedeam oameni mai talentaţi ca mine. Atunci m-am decis să aprofundez altceva, cum ar fi cursuri de afaceri.

Te ocupi de programare la Instagram?

Mai mult pe backend, chestii gen python/django.

De unde vine numele Instagram?

Am căutat ceva care să exprime ideea de "acum, aici" precum şi conceptul de "a marca" ceva în viaţa ta, de aici şi sufixul "gram" (grecescul "gramma", însemnând literă desenată).

Câţi oameni au participat iniţial la dezvoltarea Instagram?

Doi oameni.

Care este istoria Instagram?

Instagram este o aplicaţie a cărei realizare a durat opt săptămâni, dar a cărei dezvoltare a fost produsul a peste un an de muncă. Când lucram la Nextstop rămâneam noaptea să mai exersez la tehnicile de programare. Un exerciţiu era să combin elemente din aplicaţia foursquare cu elemente din jocul Mafia Wars. Mi-am dat seama că pot să produc un prototip conceput în HTML5. La o petrecere, am întâlnit două persoane de la Baseline Ventures şi Andreessen Horowitz, cărora le-am prezentat proiectul. Ulterior ne-am întâlnit la cafea, şi după acea discuţie am luat hotărârea să demisionez şi să pornesc pe cont propriu. În prima săptămână am primit o finanţare de 500.000 de dolari de la cei doi. Mai târziu am discutat cu Mike Krieger şi el a fost de acord să mă ajute să urnim compania.