Azomureş ar putea plăti dividende de 50 de milioane de euro

Autor: Andrei Chirileasa 12.04.2012

Producătorul de îngrăşăminte chimice Azomureş Târgu-Mureş ar putea să distribuie dividende de 219 mil. lei (50 mil. euro) din profitul net record realizat anul trecut.

Propunerea a fost făcută de Fondul Proprietatea, principalul acţionar minoritar, cu 11% din acţiuni. Pentru a fi pusă în practică, propunerea trebuie să fie agreată şi de noul acţionar majoritar al companiei, grupul elveţian Ameropa Holding, care a preluat recent 76% din acţiuni. Elveţienii, care nu au anunţat cât au plătit pentru preluarea Azomureş, ar recupera astfel o parte din banii plătiţi. Azomureş este evaluată în prezent pe bursă la 231 mil. euro, iar pachetul preluat de elveţieni valorează 175 mil. euro, însă unii ana­lişti din piaţă susţin că Ameropa a plătit mai mult.

Dividendul brut pe acţiune ar fi de 0,4165 lei şi ar reprezenta 21,7% din preţul actual al acţiunilor, de 1,92 lei. Acţiunile Azomureş au crescut cu peste 40% de la începutul anului, investitorii aşteptând ca Ameropa să lanseze o ofertă publică de preluare pentru participaţiile minoritare. Azomureş a raportat anul trecut câştiguri de 365 mil. lei (86 mil. euro) la afaceri de 1,625 mld. lei (383 mil. euro).