Câţi români se trateză anual la Allgemeines Krankenhaus der Stadt Wien – Spitalul general din Viena

Autor: Ioana David 13.04.2012

Aproximativ 600 de români au mers anul trecut la tratament la spitalul AKH din Viena (Allgemeines Krankenhaus der Stadt Wien - Spitalul general din Viena), una dintre cele mai populare unităţi printre românii care au nevoie de tratament în străinătate.



"Numărul românilor (trataţi la AKH - n.red.) creşte uşor", au spus reprezentanţii biroului de presă ai spitalului AKH, care au indicat numărul pacienţilor români care au primit tratament în 2011.

În cadrul spitalului, controlat de statul austriac, taxele pentru o zi de îngrijiri pot ajunge şi la 1.200 de euro în cazul pacienţilor străini, astfel că dacă se consideră că fiecare român a cheltuit minimum 5.000 de euro pentru tratament în cadrul spitalului, rezultă că aceştia au scos din buzunar cel puţin 3 milioane de euro. Nemulţumiţi de serviciile primite în ţară sau pentru că problemele lor nu au rezolvare în România, tot mai mulţi pacienţi iau calea străinătăţii, iar în majoritatea cazurilor îşi plătesc singuri tratamentul.

Statul român se implică prin intermediul Ministerului Sănătăţii şi al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) în finanţarea unor cheltuieli, însă sumele sunt reduse, potrivit calculelor ZF, acestea ridicându-se la 42 mil. lei (10 mil. euro) anul trecut. CNAS decontează servicii în străinătate pentru persoane care călătoresc sau care s-au mutat în alte ţări, dar sunt asigurate în România, în timp ce ministerul suportă intervenţiile în cazuri extrem de grave pentru care nu există tratament în spitalele româneşti.