Angela Merkel: Europa are nevoie de creativitate, nu de miliarde de euro

Autor: Ioana Nita 03.05.2012

Europa are nevoie mai degrabă de "curaj po­li­tic şi de cre­a­tivitate decât de miliarde de euro", a declarat can­celarul german Angela Merkel ca re­plică la pledoaria so­cialistului François Hollande de a rescrie pactul fiscal dacă în­vinge la alegerile prezidenţiale de duminică din Franţa, scrie The Telegraph.

Declaraţia cancelarului vine într-un mo­ment în care Hollande îl întrece pe aliatul ei, ac­tualul preşedinte francez Nicolas Sarkozy, în cursa pentru preşedinţie, al cărei deznodământ se va afla duminică.

"Este important să scăpăm de ideea con­form căreia creş­terea economică implică întot­dea­una costuri ridi­ca­te şi programe scumpe de sti­mulare a creşterii econo­mi­ce", a spus Merkel. Re­venirea zonei euro va depinde de recon­soli­darea finanţelor naţionale, dar şi de reforme struc­turale pe piaţa muncii şi în educaţie, a menţionat ea.

Afirmaţiile lui Merkel sunt întărite de cele ale lui Sarkozy, care a insistat că Franţa şi-ar pu­tea reveni doar muncind din greu, nu întorcân­du-se la măsuri socialiste precum un program de 35 ore de muncă pe săptămână. Alegerile din Franţa pun însă în pericol cuplul "Merkozy", cel care a dictat până acum calea Europei prin criză.

Hollande, care a primit sprijinul celei mai mari uniuni sindicale din Franţa, CGT, a promis să schimbe Pactul fiscal european, care se axează pe înăsprirea dis­ci­plinei fiscale pentru a se pune bazele creşterii eco­no­mice. După propriile sale calcule, politicile lui Hollande vor costa peste 20 miliarde euro în cinci ani.

CGT a încălcat tradiţia de a rămâne neutră la ale­gerile prezidenţiale şi şi-a îndemnat membrii să voteze îm­po­triva lui Sarkozy, iar Marine Le Pen a refuzat să alea­gă între cei doi candidaţi rămaşi. Fără sprijinul substan­ţial din partea simpatizanţilor extremistei Marine Le Pen, lui Sarkozy îi va fi dificil să câştige alegerile.