Top 10 destinaţii de export pentru floarea soarelui în 2011: Olanda, Turcia şi Pakistan acoperă jumătate din total

Autor: Gabriel Razi 30.04.2012

Comenzile de 250 milioane de euro făcute de companiile din Olanda, Turcia şi Pakistan acoperă jumătate din valoarea totală a exporturilor de floarea-soarelui de anul trecut, arată datele Institututului Naţional de Statistică (INS). Per total comercianţii de materii prime agricole din România au vândut în 2011 floarea-soarelui produsă în România în valoare totală de 513 milioane de euro, în creştere valorică cu 136% faţă de 2010.

Cele mai mari comenzi de floarea soarelui au venit anul trecut din partea companiilor olandeze, care au achiziţionat materii prime pe această linie în valoare totală de 92 milioane de euro, cu 87% mai mult decât în 2010.

În ton similar, exporturile către Turcia au ajuns anul trecut să totalizeze 87 milioane de euro, cu 155% peste livrările din 2010.

Surpinzătoare este însă prezenţă în top a Pakistanului în condiţiile în care această piaţă plasa în 2009 comenzi pentru floarea soarelui de 5 milioane de euro. Anul trecut exporturile către Pakistan au crescut însă la 75 milioane de euro.

Producătorii agricoli din România au strâns în total 1,8 milioane de tone de floarea-soarelui toamna trecută, în creştere cu 50% faţă de anul precedent. Cu această producţie România s-a clasat pe locul al doilea în spatele Franţei.

Comerţul cu materii prime agricole – printre care se numără şi floarea-soarelui – este controlat de business-uri multinaţionale precum Bunge, Cargill, Nidera sau Glencore.