Pe când Steaua câştiga Cupa Campionilor

Autor: Ziarul de Duminica 04.05.2012

Artă, fotbal, comunism

"Visul lui Adalbert" (foto 1) în regia Gabriel Achim va intra în cinematografe azi, 4 mai 2012. Este o comedie neagră bazată pe o întâmplare petrecută într-o uzină comunistă din anii ă80. E 8 mai 1986, ziua aniversară a Partidului Comunist Român. Au trecut mai puţin de două săptămâni de la explozia de la Cernobâl şi o noapte de când Steaua Bucureşti a câştigat Cupa Campionilor la Sevilla. În acestă atmosferă festivă, Iulică Ploscaru (Gabriel Spahiu), un sub-inginer responsabil cu protecţia muncii, încearcă să-şi etaleze veleităţile artistice, experimentând pe nervii şi resursele partidului noi tehnici de filmare a materialelor de protecţie a muncii.

Actul artistic al tovarăşului Ploscaru este întrerupt de o veste proastă: unul dintre muncitori tocmai îşi pierde o mână la strung în timp ce făcea pe şest cuţite artizanale .

Remarcat de presa internaţională de specialitate, "Visul lui Adalbert" este o abordare proaspătă şi comic-nostalgică a unor momente importante petrecute în România anilor ă80, a cărei distribuţie îi aduce laolaltă pe: Gabriel Spahiu, Doru Ana, Ozana Oancea, Anca Androne, Paul Ipate, Alina Berzunţeanu, Mimi Brănescu, Adrian Văncică, Coca Bloos, Mircea Rusu, Viorel Comănici, Adrian Ciglenean, Violeta Haret-Popa, Ana Maria Moldovan, Cristi Balint, Dan Ivanesei, Vitalie Bichir şi Bogdan Marhodin. Figuraţia a fost impresionantă şi a adunat sute de oameni din Mizil şi Ploieşti care au apărut pentru prima oară într-un film de lung metraj. Filmările au durat 5 săptămâni în perioada 2010-2011 şi s-au desfăşurat în Mizil, Ploieşti, Bucureşti şi Bran.

Ştefan Constantinescu invitat la Cannes

Filmul "Cină în Familie" în regia artistului Ştefan Constantinescu a fost selectat pentru secţiunea Semaine de la Critique a festivalului de la Cannes. Ştefan Constantinescu este un artist vizual şi cineast român stabilit la Stockholm. În 2009, Ştefan a reprezentat România în cadrul Bienalei de la Veneţia alături de artiştii Andrea Faciu şi Ciprian Mureşan. Filmele sale sunt prezentate atât în circuitul cinematografic cât şi în cel artistic al galeriilor şi muzeelor lumii.

Scris împreună cu Xandra Popescu şi produs de ATMO Stockholm, "Cină în Familie" face parte dintr-o serie de scurt-metraje care tratează tema cuplului. Filmul o are în centru pe Maja (foto 2), mama şi soţie care consumă o relaţie extraconjugală. În timp ce soţul şi fiica ei pregătesc cina în bucătărie, în baie, Maja, primeşte şi trimite mesaje erotice pe telefonul mobil.

Rolul principal este interpretat de către actriţa şi compozitoarea Fanny Risberg. Filmul este produs de Atmo şi co-produs de Film i Väst. Imaginea filmului este realizată de către directorul de imagine Alexandru Timoşca. În prezent, Ştefan Constantinescu lucrează la dezvoltarea filmului de lung metraj intitulat "Viking Line Story" împreună cu scriitoarea Xandra Popescu.

Lunaria - O voce. O lăută. O chitară

Radio Romania Cultural şi Biblioteca Centrală Universitară "Carol I" vă invită în Aula Bibliotecii Centrale Universitare - bijuterie arhitectonică, simbol cultural, istoric şi estetic românesc să urmăriţi continuarea proiectului de educaţie muzicală " LUNARIA".

Luni 7 mai 2012, de la ora 19, puteţi fi martorii unei serate muzicale inedite. Mezzosoprana Claudia Codreanu şi chitaristul Costin Soare (foto 3) vă vor purta prin cinci secole de muzică şi de asemenea vă vor încânta cu armonii şi ritmuri de pe două continente: Europa şi America de Sud.

Claudia Codreanu şi Costin Soare au început colaborarea în vara anului 2010. Primul lor proiect, un recital de muzică spaniolă (Sor, Lorca, de Falla, Tarrega), a fost foarte bine primit de publicul din România, ceea ce i-a îndemnat pe cei doi muzicieni să lanseze în vara anului 2011 un nou proiect mult mai variat din punct de vedere stilistic în care sunt prezentate cântece din perioada elisabethană, de John Dowland - însoţite de sonorităţile lăutei renascentiste, tonadillas, de Enrique Granados - acompaniate de chitară, un aranjament inedit pentru voce şi chitară al celor "7 cântece pe versuri de Clement Marot" de George Enescu, câteva piese ale compozitorului italian Mario Castelnuovo-Tedesco extrase din ciclul intitulat "Divanul lui Moses-ibn-Ezra", precum şi lucrări solo pentru chitară/lăută. Cântată în 3 limbi diferite (engleză, franceză şi spaniolă), muzica interpretată de cei doi vorbeşte direct sufletului prin tematica abordată: iubire, natură, destin, ethosul specific fiecărui compozitorşi fiecărei epoci în parte fiind scos în evidenţă cu sinceritate şi eleganţă spre delectarea publicului.

Festival Sergiu Celibidache

Astăzi, 4 mai, la ora 18.30 , în Sala Grand EPIKA, la Grand Cinema Digiplex din Băneasa Shopping City are loc premiera filmului "Grădina lui Celibidache" (foto 4), în regia lui Serge Ioan Celebidachi. Evenimentul face parte din Festivalul Sergiu Celibidache, ediţia I.

"Grădina lui Celibidache" este un portret de suflet al renumitului şi respectatului dirijor şi compozitor de muzică clasică, Sergiu Celibidache. Acest documentar cinematografic ambiţios, realizat de fiul maestrului, îl urmeaza pe Sergiu Celibidache în turnee şi în repetiţiile sale cu Filarmonica din München. Principalul obiectiv al echipei de filmare a fost să recreeze universul lui Celibidache pe marele ecran şi, cu toate că Sergiu Celibidache obişnuia sa evite publicitatea, a fost extrem de disponibil pentru acest film. După vizionare va avea loc o sesiune de întrebări şi răspunsuri dedicată lansării filmului în prezenţa regizorului Serge Ioan Celebidachi.

Scurte, ba chiar foarte scurte

Festivalul internaţional "Très Courts" are loc în luna mai 2012, în 80 de oraşe din întreaga lume, dintre care 26 în Franţa şi 23 în România. Institutul francez din Timişoara propune anul acesta 3 selecţii: selecţia internaţională, selecţia naţională şi Monde d'avant/ monde d'après, care este o premieră. Ca întotdeauna, publicul are ocazia să voteze filmele favorite din selecţia naţională şi din selecţia internaţională. Durata filmelor nu depăşeşte 3 minute, iar aceasta este singura regulă. Prin urmare, puteţi viziona filme de toate genurile: ficţiune, documentar, animaţie, film experimental... Amatori sau profesionişti, la început de drum sau consacraţi, clasici sau inovatori, regizorii acestor foarte scurt metraje vin din toate colţurile lumii! La Timişoara, festivalul poposeşte în 4 mai 2012 (foto 5). Institutul francez din Timişoara vă invită cu începere de la ora 16 în Sala Aula Magna Ioan Curea a Universităţii de Vest pentru a descoperi filmele prezente anul acesta în competiţie şi pentru a vă vota favoriţii!

Ultimul film al lui Luc Besson deschide Cinepolitica

Prezentat în premieră mondială în Festivalul Internaţional de Film de la Toronto, cel mai important showcase cinematografic al lumii, şi selecţionat în cadrul festivalurilor de film de la Pusan, Roma sau Stockholm, Doamna/ The Lady (foto 6), cel mai recent film regizat de Luc Besson, va fi proiectat în deschiderea primei ediţii Cinepolitica - Festivalul Internaţional al Filmului Politic.

Doamna spune, în paralel, povestea mişcării pro-democraţie din Myanmar şi povestea de dragoste dintre Aung San Suu Kyi (Michelle Yeoh) şi soţul ei, Michael Aris (David Thewlis), dragoste care a supravieţuit, în pofida distanţei mari, a separărilor de lungă durată şi a regimului periculos de ostil: în timpul alegerilor generale din Burma, în anul de graţie 1990, Suu Kyi era secretarul general al Ligii Naţionale pentru Democraţie, partid care a obţinut 59% din voturi şi, prin extensie, 81% din locurile în parlament - în ciuda victoriei, Suu Kyi a fost reţinută sub arest la domiciliu, situaţie în care a rămas vreme de aproape 21 de ani, fiind eliberată de abia în 2010.

Regizor, scenarist şi producător, Luc Besson este proprietarul companiei Europa Corp, prin intermediul căreia a produs mai bine de 50 de filme într-o carieră de peste un sfert de secol. Besson a început să scrie poveşti din plictiseală - se spune că a terminat primele versiuni ale scenariilor Al cincilea elementşi Marele albastru pe când era adolescent. Criticii îl identifică pe Besson drept o figură centrală a mişcării Cinéma du look (stil extrem de specific şi de vizual prezent în cinematografia anilor '80 - începutul anilor '90). Metroul, Marele albastru şi Nikita sunt considerate exemple ale acestei şcoli stilistice, care preferă stilul substanţei şi spectacolul poveştii. În ultimii ani, Besson a scris şi a produs nenumărate filme de acţiune, precum seriile Taxi şi Curierul sau peliculele Sărutul Dragonului şi Dresat pentru a ucide, ambele cu Jet Li. Tot Besson a realizat şi clipul promoţional al campaniei organizate de oraşul Paris pentru găzduirea Jocurilor Olimpice de Vară 2012.

Reamintim că prima ediţie Cinepolitica - Festivalul Internaţional al Filmului Politic va avea loc în Bucureşti, în perioada 15-21 iunie, la Cinema Studio.

3 noutăţi teatrale la Sibiu

Repertoriul Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu se va îmbogăţi în luna mai cu trei spectacole noi prezentate înainte de deschiderea oficială a celei de-a XIX-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu ce va avea loc în perioada 25 mai - 3 iunie. Având cel mai bogat repertoriu de spectacole din România, Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu (foto 7) îşi propune ca prin cele 80 de spectacole active să contribuie la dezvoltarea armonioasă a comunităţii şi a industriei culturale româneşti promovând, totodată, prin turneele internaţionale o mai bună imagine a ţării noastre.

Primul spectacol prezentat în avanpremieră luna aceasta va avea loc sâmbătă, 5 mai, ora 19:00, în curtea Muzeului de Istorie "Casa Altemberger". "Visul unei nopţi de Shakespeare" în regia lui Gavriil Pinte este un spectacol ce are la bază un scenariu de George Banu după texte de Shakespeare şi îi reuneşte pe scenă pe actorii Mariana Mihu, Dana Taloş, Codruţa Vasiu, Ema Veţean, Iulia Maria Popa, Arina Trif, Veronica Popescu, Emőke Boldizsár, Dan Glasu, Florin Cosuleţ, Marius Turdeanu, Gelu Potzolli, Mihai Coman, Vlad Robaş, Viorel Raţă, Ali Deac, Catalin Neghina şi Liviu Vlad. "Visul unei nopţi de Shakespeare" va avea premiera pe data de 28 mai, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Studenţii Andrada Poplăcean, Constantin Podu, Ştefana Geleriu, Raluca Stupinean, Ramona Stupinean, Diana Lomotă, Alexandra Roatiş, Diana Niţ, Gianina Sârbu şi Claudiu Fălămaş vor urca joi, 10 mai, ora 21:00, pe scena Studiului CAVAS în cea mai nouă co-producţie a Departamentului de Artă Teatrală: "Interviu" după un text de Ecaterina Oproiu. Sala Studio din spatele Casei de Cultură a Sindicatelor va găzdui miercuri, 23 mai, de la ora 19:00, premiera spectacolului "Scrisori de dragoste către o prinţesă chineză sau Cum am dresat un melc pe sânii tăi" de Matei Vişniec. Scenografia spectacolului este semnată de Cosmin Ardeleanu, iar din distribuţie fac parte actorii Ciprian Scurtea şi Vlad Robaş.