Proiectul de 30 de milioane de euro Bellevue Residence, ce admiră Braşovul „de sus“, a intrat în insolvenţă

Autor: Cristi Moga 06.05.2012

Dezvoltatorul proiectului rezidenţial Bellevue Residence din Braşov, situat pe dealul Warthe de unde poate fi admirat de sus centrul oraşului, Tâmpa şi chiar Ţara Bârsei, a intrat la jumătatea lunii aprilie în insolvenţă, în vederea reorganizării.

Proiectul format din aproape 150 de locuinţe de lux, care acum trei ani aveau preţuri între 120.000 şi 740.000 de euro, a fost realizat de firma Gabi's Development, controlată de un om de afaceri local, Gabi Stan.

Stan a făcut bani în anii '90 dintr-o afacere de distribuţie, iar la începutul anilor 2000 a început să cumpere terenuri în zona centrală a Braşovului, unde a investit aproape 30 de milioane de euro într-un proiect imobiliar.

"Mie chiar nu-mi place piaţa imobiliară", spunea Stan în urmă cu trei ani, într-un interviu pentru revista Business Magazin. Acum, contactat de ZF, el nu a pre­cizat câte apartamente are nevân­dute în cadrul proiectului, construit din fonduri proprii, ale clienţilor, dar şi cu ajutorul unui credit obţinut de la Alpha Bank, principalul creditor al companiei.

"Preţurile vor fi reanalizate"

"Proiectul va fi evaluat din nou, iar preţurile vor fi reanalizate. Insolvenţa s-a pronunţat la jumătatea lunii aprilie, la solicitarea firmei. Alpha Bank îşi va acoperi integral creanţa", a declarat pentru ZF Andreea Anghelof, mana­ging partner al Casei de Insolvenţă Transil­vania, firma desemnată ad­minis­trator judiciar al Gabi's Dvelopment.

Potrivit datelor de pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, firma Gabi's Development a încheiat anul 2010 cu datorii de 15,6 milioane de euro şi pierderi de 2,6 mil. euro. Lucrările la ansamblul rezidenţial au fost finalizate în 2010, când vânzările şi preţurile din piaţa imobiliară aveau deja doi ani de scădere.

"Compania îşi va continua acti­vitatea curentă, respectiv valorificarea apartamentelor construite, fără ca acest lucru să fie influenţat de deschiderea procedurii de insolvenţă", mai spun reprezentanţii Casei de Insolvenţă Tran­silvania, care au în administrare judiciară un ansamblu rezidenţial de lux şi în Bucureşti, şi anume proiectul Alia Apartments de lângă Arcul de Triumf.

Cu ce te ajută insolvenţa?

Prin intrarea în insolvenţă, dezvol­ta­torul a obţinut practic protecţie faţă de creditori pentru o perioadă de timp. Scopul final rămâne acelaşi, respectiv vânzarea apartamentelor şi plata datoriilor faţă de creditori, dar legea insolvenţei permite reorganizarea într-un termen de până la trei ani.

Cu toate acestea, intrarea în insolvenţă prezintă şi riscul falimentului, în cazul în care creditorii nu ar vota pla­nul de reorganizare propus de companie şi administratorul judiciar. Nici repre­zen­tanţii Casei de Insol­venţă Transil­vania nu au precizat câte apar­tamente mai sunt de vânzare în Bellevue, proiect din care pentru preţuri de peste 100.000 de euro poţi asculta me­lodiile de la festivalul Cerbul de Aur din balcon.

Criza din ultimii ani a dat peste cap pla­nurile de afaceri făcute de cea mai mare parte a dezvoltatorilor de ansam­bluri rezidenţiale construite în perioada de boom - 2007-2008 - când costurile de con­struire erau ridicate, la fel ca aştep­tările de preţ.

Pe de altă parte, consul­tanţii imobiliari apreciază că insolven­ţele şi chiar falimentele pronunţate în ultimii ani au rolul de a readuce pre­ţurile la valorile pe care clienţii finali le pot plăti.