ANCOM confirmă: o prevedere din caietul de sarcini contestată dur de Orange şi Vodafone, schimbată

Autor: Adrian Seceleanu 08.05.2012

Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) va schimba caietul de sarcini pentru cea mai mare licitaţie de spectru radio din istoria României astfel încât Orange şi Vodafone să nu fie obligate să cumpere fie mai mult, fie mai puţin spectru decât folosesc în prezent pentru perioada ianuarie 2013 - aprilie 2014, a declarat pentru ZF Cătălin Marinescu, preşedintele instituţiei care gestionează acest proces.

"În urma unor analize extinse şi a mai multor runde de consultări cu industria, condiţiile licitaţiei vor permite obţinerea, de către unul sau ambii operatori Orange şi Vodafone, a întregii cantităţi de spectru deţinute în prezent", a declarat Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM.

Orange, Vodafone şi consultanţi implicaţi în dosar au susţinut în ultimele săptămâni că varianta iniţială a caietului de sarcini formulată de ANCOM ar fi obligat cei doi operatori să cheltuie zeci de milioane de euro inutil, şi să instaleze câteva sute de antene noi, doar pentru a menţine nivelul existent al serviciilor.

Zvonurile că ANCOM a cedat în faţa comentariilor operatorilor au fost confirmate indirect de o declaraţie făcută în această seară de Florina Tănase, Senior Director, Regulatory, Legal şi Corporate Affairs, Vodafone România. "În urma procesului transparent de consultare publică desfăşurat de autorităţile de reglementare, avem încredere că design-ul licitaţiei va fi reconsiderat, pe baza punctelor de vedere pe care le-am exprimat. Este vorba în primul rând despre formatul licitaţiei pentru licenţele temporare, şi anume permiterea existenţei blocurilor de 2,5 Mhz, ceea ce ar asigura, teoretic, posibilitatea evitării oricui impact negativ asupra consumatorilor din România", a spus Tănase.

Schimbarea nu afectează planurile altor operatori de a obţine spectru în această bandă, a declarat Marinescu. "În acelaşi timp, condiţiile licitaţiei vor permite operatorului care nu deţine spectru în banda de 900MHz, RCS&RDS, sau unui nou intrat, să obţină resursele de spectru pe care le doreşte. Aşa cum este normal, totul va depinde de decizia de a licita a participanţilor la licitaţie şi fiecare porţiune de spectru va ajunge la cel care va oferi pentru ea suma cea mai mare. Important este că toţi se vor bucura de condiţii egale în procesul de licitaţie".

Varianta iniţială a caietului de sarcini

România scoate la vânzare licenţe de comunicaţii mobile pentru perioada 2014- 2029 dar Orange şi Vodafone, care rămân fără licenţă la lui 2011 în banda de 900 MHz - prin care oferă servicii pentru milioane de clienţi - trebuie în primul rând să se lupte să câştige o licenţă temporară până în aprilie 2014.

ANCOM a propus iniţial ca împărţirea licenţelor temporare (până în 2014) din frecvenţa de 900 MHz să fie realizată în blocuri de câte 5 MHz, situaţie în care Orange şi Vodafone ar fi fost forţate să cumpere fie mai mult, fie mai puţin spectru decât folosesc în prezent (12,5 MHz). Dacă ar fi cumpărat mai puţin spectru, respectiv dacă în loc de 12,5 MHz vor avea doar 10 MHz începând cu 2013, cei doi operatori ar fi nevoiţi să-şi rearanjeze utilizarea frecvenţei radio (refarming) într-un termen foarte scurt (de şase luni) la costuri de zeci de milioane de euro. Dacă vor dori să cumpere mai mult spectru pentru a amâna refarmingul până în aprilie 2014, Orange şi Vodafone ar putea licita fiecare astfel încât să cumpere fiecare câte 3 blocuri de 5 MHz până în 2014. Însă la vânzare sunt doar 5 blocuri, ceea ce înseamnă că sistemul de licitaţie conceput de ANCOM va duce la o creştere a preţurilor de fiecare dată când şi Orange şi Vodafone vor licita pentru a câştiga mai multe blocuri, iar la un moment dat una din cele două companii tot urma să piardă.

Varianta finală a documentaţiei pentru caietul de sarcini depinde de noul Guvern, care trebuie să adopte proiectul de hotărâre privind cuantumul taxei de licenţă, a declarat Cătălin Marinescu.

"ANCOM s-a consultat în toate etapele organizării acestei licitaţii cu reprezentanţii industriei şi a analizat cu mare atenţie observaţiile consistente transmise de aceştia pe marginea documentaţiei propuse. Vom prezenta poziţia Autorităţii şi varianta finală a documentaţiei într-o şedinţă a Consiliului Consultativ ce va fi organizată imediat după adoptarea de către Guvern a proiectului de hotărâre a Guvernului privind cuantumul taxei de licenţă, publicarea şi intrarea în vigoare a acesteia", a spus şeful ANCOM.

Noul ministru al comunicaţiilor Dan Nica nu a făcut până în prezent nicio declaraţie în legătură cu licitaţia organizată de ANCOM.