Participaţia nepoatei lui Malaxa a scăzut la sub 5% din capitalul Fondului Proprietatea

Autor: Monica Juganaru 09.05.2012

Cel mai mare acţionar persoană fizică al Fondului Proprietatea (FP), Georgia Palade van Dusen, nepoata fostului industriaş Nicolae Malaxa, a continuat să vândă în aprile acţiuni FP, în valoare de circa 9,5 milioane euro, astfel că participaţia sa a scăzut la 4,84% din capitalul subscris şi vărsat.

Georgia Palade van Dusen a cedat în ultima lună 0,55% din titlurile Fondului, participaţia acesteia coborând de la 5,4% la finalul lunii martie.

Calculată la preţul mediu din luna aprilie al titlurilor FP, de 0,56 lei/acţiune, valoarea pachetului cedat este de 41,7 milioane lei (9,5 milioane euro).

Nepoata lui Nicolae Malaxa, a vândut în ultimele luni mai multe pachete de acţiuni la Fondul Proprietatea, participaţia sa scăzând în acest an de la 6,56%.

Fiica lui Nicolae Malaxa, Irina Malaxa, s-a căsătorit în anul 1941 cu savantul George Emil Palade, singurul român care a primit Premiul Nobel, pentru Fiziologie şi Medicină, în anul 1974. Cei doi au plecat în 1946 în SUA, unde s-au stabilit. Ei au avut doi copii, o fată, Georgia, şi un băiat, Philip.

Un pachet de acţiuni reprezentând 2,59% din titlurile Fondului Proprietatea a fost transferat la Bursă pe 4 mai, printr-o tranzacţie negociată, pentru 199,4 milioane lei (45,2 milioane euro).

Nici cumpărătorul, nici vânzătotul pachetului nu au raportat tranzacţia. De regulă majoritatea pachetelor mai mari de acţiuni Fondul Proprietatea sunt cumpărate de investitori străini.

Cei mai mari acţionari ai Fondului Proprietatea sunt fondul american de hedging Elliott Associates (controlează indirect 13,91% din acţiuni) şi City of London (7,21%).

Potrivit celei mai recente raportări, investitorii străini deţineau cumulat 55,24% din acţiunile Fondului Proprietatea, iar acţionarii români aveau 40,36%. Fondul deţinea 1,74% din propriile acţiuni, pe care le-a răscumpărat anul trecut şi urmează să le anuleze. Statul mai are 2,66% din acţiuni, însă cea mai mare parte din acest pachet este blocată la Depozitarul Central deoarece a subscris titlurile, dar nu a participat cu aport în acţiuni la alte companii.