Trimestru slab pentru construcţii. Socot şi-a redus afacerile cu 56% în T1

Autor: Adrian Cojocar 09.05.2012

Firma de construcţii Socot Târgu Mureş (SCTO), una dintre cele mai mari de pe bursă, a raportat pe primul trimestru al anului o cifră de afaceri de 10,2 mil. lei, de peste două ori mai scăzută comparativ cu trimestrul similar din 2011, când acestea s-au cifrat la 23,6 mil. lei.

Vânzările companiei s-au plasat cu 40% sub prevederile de buget aferente acestei perioade. Ca urmare a declinului afacerilor, profitul Socot s-a redus de trei ori, la 0,8 mil. lei.
Una dintre cauzele scăderii afacerilor Socot ar putea fi vremea nefavorabilă din primele trei luni ale anului, care nu a fost una prielnică activităţilor de construcţii. Viscolul din luna februarie a cauzat de altfel întreruperi ale activităţii multor companii.
Cu toate acestea activitatea companiilor de construcţii este aşteptată să fie cea mai ridicată în trimestrul doi şi trei al anului, atunci când condiţiile atmosferice permit acestora să deruleze lucrări de construcţii.
Acţionarii Socot au aprobat recent propunerea conducerii de repartizare a unor dividende cumulând aproape 1,4 mil. lei din profitul realizat anul trecut, care s-a cifrat la 6,1 mil. lei. Valoarea dividendului raportat la preţul acţiunilor este de 2,5%.
Compania a realizat anul trecut venituri de 151,8 mil. lei, cu 16% mai mari comparativ cu cele din 2010 iar profitul Socot s-a majorat cu 26% în acelaşi interval.
Pentru acest an compania a prevăzut obţinerea unor venituri de 102 mil. lei şi un profit brut de 2,6 mil. lei, indicatori asemănători cu cei bugetaţi anul trecut.
Firma este controlată de asociaţia salariaţilor (PAS), împreună cu directorul general Eugen Popa, care deţin împreună 44% din acţiuni. Sorin Apostol, unul dintre acţionarii principali ai Swiss Capital, cea mai mare firmă de brokeraj locală, deţine 32,4% din acţiuni. Socot are în prezent o capitalizare de 12,2 mil. euro.