Omul care va aduce CEO-ul privat la CEN Oltenia, un business de 1 mld. euro, a început lucrul: Voi vedea zeci, sute de oameni

Autor: Roxana Petrescu 09.05.2012

Expediţia pentru identificarea CEO-ului care va prelua frâiele Complexului Energetic Oltenia, un business în plină formare care va avea 20.000 de angajaţi, afaceri de un miliard de euro şi o cotă de piaţă în producţia de energie de peste 30%, a început odată cu selectarea pentru această misiune a Kienbaum, cea mai mare firmă de executive search din Germania cu un rulaj de peste 100 de milioane de euro. Termenul este însă foarte strâns pentru că FMI vrea din toamnă un manager nou la cârma CEN Oltenia, structură care abia acum se înfiinţează prin fuziunea Complexurilor Energetice Turceni, Rovinari şi Craiova cu minele SNLO.

Mai mult, instalarea unui nou guvern aduce din start semne de întrebare legate de continuarea proceselor iniţiate de precedentul cabinet. "FMI doreşte ca noul CEO al CEN Oltenia să fie ales cel târziu în septembrie-octombrie. Nu ştiu cât de fezabil este acest termen, dar eu sper ca la acea dată să avem un CEO ales cu oferta acceptată. Este o perioadă tare strânsă pentru că directorii generali au un preaviz de trei luni, plus că acum începe perioada de concedii", explică Loreda Dragomir-Theodorescu, country manager pentru România şi Bulgaria în cadrul Kienbaum care luni a câştigat contractul pentru aducerea CEO-ului la CEN Oltenia. 
 
În total, o echipă formată din 5 persoane, trei localizate în România şi două în Germania, va fi implicată în acest proces. Loreda Dragomir-Theodorescu nu a dorit să dezvăluie valoarea contractului, însă de regulă un head-hunter primeşte 30% din pachetul salarial brut al managerului plasat în primul an de activitate. Pe piaţa din România, tarifele pentru recrutarea unui CEO la o companie mare variază între 20.000-25.000 de euro net.

Vorbe care durează de un an

Numirea unor manageri profesionişti la cârma companiilor de stat este o măsură despre care se vorbeşte de aproape un an de zile, perioadă în care rezultatele concrete au întârziat să apară.

Această decizie a fost luată de statul român la presiunea FMI, în contextul în care multe dintre marile companii de stat au fost ani de-a rândul supuse unui management numit exclusiv pe criterii politice şi au funcţionat înregistrând pierderi uriaşe sau performanţe mult sub potenţialul lor.

Principala provocare este însă legată de faptul că dincolo de numirile de manageri pe criterii politice, şi consiliile de administraţie ale companiilor de stat sunt împânzite de oameni fără niciun fel de legătură cu domeniul pe care au ajuns să-l coordoneze şi care până la urmă avizează propunerile venite din partea conducerii executive. De altfel, şi reprezentanta Kienbaum recunoaşte că aceasta este şi cea mai mare temere personală legată de realizarea acestui proiect.

Nu este un one man show

"Principala mea temere este legată de faptul că se va depune tot acest efort şi la final nu se va întâmpla nimic sau lucrurile vor fi derulate prea încet, prea anevoios. Doar recrutarea unui CEO de succes nu este totul. El trebuie să aibă suportul unui consiliu de administraţie pe măsură, trebuie să fie înconjurat de manageri la fel de bine pregătiţi şi competenţi, la fel de capabili să restructureze, revigoreze şi să schimbe, la fel de profesionist. Nu vorbim despre un one man show în care aduci un CEO şi totul se schimbă", explică Loreda Dragomir-Theodorescu, care a precizat că şi noul consiliu de administraţie al companiei ar trebui instalat concomitent cu aducerea noului CEO.

Salariul cel mare

"Intenţionez să văd zeci, sute de oameni şi sunt convinsă că interes va exista. Deja am început să fac un pic de headhunting. Este o misiune provocatoare din mai multe puncte de vedere. În primul rând este vorba de o provocare profesională şi apoi vorbim de un pachet salarial foarte bun. Este vorba de unul dintre cele mai atrăgătoare salarii din piaţă pentru o poziţie de CEO, în selecţia căruia eu am fost implicată până în acest moment."

Candidaţii pentru funcţia de la CEO al CEN Oltenia vor fi supuşi mai multor teste, cum ar fi cele de personalitate sau de competenţe. "Vom căuta recomandări în piaţă şi ne gândim să aplicăm un sistem de 360 de grade pentru verificarea acestora, adică să verificăm opinia şefilor, colegilor şi subalternilor care au interacţionat cu viitorul posibil CEO."

Potrivit reprezentantei Kienbaum, căutarea viitorului CEO al CEN Oltenia va avea loc atât în ţară, cât şi peste graniţe.

Ce urmează

"În zece zile are loc semnarea contractului (câştigătorul licitaţiei a fost anunţat luni – n.red.), urmând ca în iunie să putem prezenta lista lungă de candidaţi. Această listă poate conţine chiar şi peste 100 de nume. În perioada iulie-august ar trebui să putem avea evaluarea şi prezentarea listei scurte."

Cu toate acestea, incertitudinile continuă să planeze asupra acestui subiect, mai ales în contextul în care de puţin timp România are un nou guvern.

"Contractul are o durată de nouă luni şi este unul dintre cele mai provocatoare din cariera mea. Chiar dacă mă bucur pentru că am fost selectaţi, am emoţii mari în ceea ce priveşte implementarea şi ducerea la sfârşit a acestui proiect. Nu mai sunt la fel de sceptică în ceea ce priveşte intenţia de a face nişte schimbări, căci faptul că am fost selectaţi dovedeşte că lucrurile se derulează încet încet în direcţia care trebuie, dar sunt conştientă de dificultatea rolului pe care ni l-am asumat. Chiar dacă Kienbaum Executive Consultants are un istoric  în ceea ce priveşte privatizarea companiilor de stat în Germania şi alte ţări, mi-e teamă că România nu este la acel nivel de maturitate din punct de vedere al businessului. Rămâne de văzut. »

Kienbaum nu este singura firmă de executive search implicată în proiectul de recrutare de CEO la companiile de stat. De exemplu, la Hidroelectrica, contractul pentru recrutarea noului CEO privat a fost câştigat de biroul din Ungaria al Egon Zehnder, una din cele mai mari firme de profil din lume, însă recrutarea membrilor din consiul de admnistraţie va fi făcută de firma de recrutare Adecco. În cazul CEN Oltenia, recrutarea membrilor din consiliul de administraţie va fi realizată de BIA (Business Intelligence Alliance).