MAE: Tratatul de extrădare cu Siria nu e încă în vigoare; trebuie ratificat şi la Damasc

Autor: Marius Fratila 09.05.2012

"Ratificarea tratatelor de către partea română nu este echivalentă cu intrarea în vigoare (şi aplicarea) acestora, fiind nevoie, în egală măsură, de îndeplinirea procedurilor interne necesare de către partea siriană şi de notificarea reciprocă a îndeplinirii acestor proceduri, în conformitate cu dispoziţiile finale ale acordurilor în atenţie. Nu există, până în prezent, o astfel de notificare din partea siriană, documentele nefiind în prezent în vigoare", menţionează MAE.

De asemenea, MAE evidenţiază că Decizia nr. 2011/782/PESC a Consiliului European din 1 decembrie 2011 privind măsurile restrictive împotriva Siriei, care stă la baza sancţiunilor impuse la nivel UE regimului sirian, "nu interzice, nici explicit, nici implicit, încheierea de acorduri internaţionale".

"Acordurile internaţionale în atenţie sunt încheiate la nivel de stat (este cazul Tratatului privind extrădarea şi a celui privind transferare persoanelor condamnate), respectiv la nivel de guvern (este cazul Acordului privind cooperarea în prevenirea şi combaterea criminalităţii organizate), acestea angajând, pe cale de consecinţă, statele în numele cărora sunt încheiate, iar nu regimuri politice", se arată în precizarea MAE.

Tratatele menţionate au fost negociate în perioada 2009-2010 şi semnate la 10 noiembrie 2010, anterior declanşării evenimentelor din Republica Arabă Siriană.

Ele conţin dispoziţii punctuale, referitoare la probleme specifice vizând cooperarea în domeniile extrădării, transferării persoanelor condamnate, prevenirii şi combaterii criminalităţii organizate, încheierea acestora fiind importantă pentru completarea cadrului juridic bilateral general dintre cele două state.

Ministerele responsabile pe fond de domeniile care fac obiectul acestor acorduri sunt Ministerul Justiţiei, pentru tratatele semnate în domeniile extrădării şi transferării persoanelor condamnate, şi Ministerul Administraţiei şi Internelor, pentru tratatul semnat în domeniul cooperării în prevenirea şi combaterea criminalităţii organizate, mai evidenţiază MAE.

Senatul României a adoptat, marţi, proiectele de lege pentru ratificarea celor trei acorduri internaţionale.

În cadrul dezbaterilor, senatorul Georgică Severin (PSD) a afirmat că ratificarea acordurilor cu Siria este inoportună deoarece, de la data semnării acestor acorduri, situaţia internaţională s-a schimbat radical. El a spus că Siria a devenit o ţară cu mari probleme în ceea ce priveşte respectarea drepturilor omului.

Severin a precizat că membrii Comisiei pentru politică externă au acceptat să dea un aviz favorabil după ce au primit precizări în legătură cu oportunitatea ratificării acestor tratate din partea Ministerului de Externe.

"Este inoportună ratificarea acestor acorduri, deoarece toate ţările Uniunii Europene au îngheţat raporturile cu Siria", a adăugat parlamentarul.

La rândul său, preşedintele Comisiei pentru drepturile omului, senatorul UDMR Gyorgy Frunda, a susţinut că ratificarea acestor acorduri ar fi o greşeală din punct de vedere politic, în condiţiile în care toate ţările UE, Liga Arabă şi multe ţări din afara Uniunii boicotează sistemul din Siria. "Dacă încheiem acest acord, mâine în toate ziarele siriene va fi prezentat ca o victorie a politicii externe a conducerii actuale a Siriei, iar noi nu avem nimic de câştigat", a mai spus Frunda.