Centrul vechi al Capitalei, neobisnuit de gol in timpul meciului

Autor: Corina Mirea 10.05.2012

Seara finalei Europa League- la ora 21.45 meciul dintre Atletico Madrid şi Athletic Bilbao strângea primii clienţi ai Centrului vechi din Capitală.

Un scurt periplu printre zecile de localuri din zonă le dădea multor bucureşteni impresia că au "greşit adresa".

"E prea linişte. Nu tu steaguri atârnate, ţipete şi scandări. E mai gol decât de obicei", afirmă unul dintre tinerii care veniseră să vadă finala. Şi pe bună dreptate. Străzile Şelari, Lipscani sau Smârdan erau mai goale ca niciodată. Doar câteva monitoare amplasate din loc în loc le mai aduceau "ceva" profit administratorilor de localuri.

"Toată lumea stă în casă acum şi se uită la meci. Spaniolii sunt toţi pe stadion. A fost o zi liniştită până la ora asta, dar să vedeţi ce o sa fie după ce se termină finala", spune unul dintre medicii SMURD care supravegheau Centrul vechi, preconizând "haosul" ce avea să invadeze străzile istorice odată cu terminarea meciului.

La ora 1.00, pentru a doua oară în istorie, fanii echipei madrilene aveau să scandeze "Campeones". Atletico Madrid câştiga Liga Europa cu 3-0 în faţa lui Athletic Bilbao, iar Centru vechi al Capitalei devenea "scena contrastelor".

De o parte şi de alta a străzilor vedeai steaguri pictate în culorile celor două echipe, oameni care îşi sărbătoreau victoria şi suporteri spanioli care plângeau odată cu jucătorii de pe teren. Fericire şi dezamăgire, lacrimi şi ţipete de bucurie- aşa arăta centrul Bucureştiului după finala Europa League.

9.000 de suporteri beau de fericire, iar alţi 9.000 "îşi înecau amarul".

"Astăzi sunt mândru că sunt spaniol. Sunt mândru că sunt fan Atletico Madrid. A fost un meci cum rar am văzut şi nu m-am aşteptat la rezultatul ăsta. Speram să câştigăm, dar jucătorii mi-au depăşit toate aşteptările", declară unul dintre suporterii câştigătoarei finalei Europa League.

Nu toţi spaniolii prezenţi aseară în Centrul Vechi au fost la fel de fericiţi. Steagurile pictate pe faţă, echipamentele în culorile echipei preferate se pare că nu i-au ajutat prea mult pe suporterii Atheltic Bilbao.

"Ne-am făcut de râs. A fost un meci slab făcut de echipa noastră. Sunt profund dezamăgit de joc. Sincer, îmi pare rău că am venit până în România. Da, într-adevăr, fetele sunt frumoase, mâncarea e bună, dar acum nu vreau decât să beau. Vreau să beau mult, să uit câţi bani am cheltuit degeaba", spune unul dintre fanii echipei Athletic Bilbao.

Indiferent de rezultat, toţi suporterii spanioli au făcut "jocul" patronilor de localuri din zona centrală a Bucureştiului.

"Spaniolii ştiu să se distreze. Pentru ei nici nu cred că mai contează cine a câştigat sau a pierdut, important e cât de repede poate să vină următorul rând de bere", afirmă administratorul unui bar de pe strada Lipscani.

Situaţia economică dificilă, rata mare a şomajului sau colapsul imobiliar cu care se confruntă Spania nu i-a oprit pe suporterii echipelor finalei Ligii Europa să transforme Centrul vechi al Capitalei într-un "festival tipic spaniol".