Elveţienii de la Repower se pregătesc să producă energie în România: vor să investească 250 mil. euro în următorii 10 ani

Autor: Andreea Neferu 14.05.2012
Furnizorul privat de energie Repower România, subsidiara locală a grupului energetic elveţian Repower, vrea să intre pe segmentul de producţie de energie electrică, astfel că în următorii 10 ani intenţionează să investească circa 250 mil. euro pe piaţa locală.

Compania poartă discuţii în prezent pentru segmentul de energie eoliană, analizând două proiecte de acest tip în Dobrogea, respectiv Galaţi pentru achiziţii. "Primul pas pe care îl vom face în producţia de energie va fi pe partea de eoliene, însă nu avem planuri mari de investiţii în acest sens. Analizăm capacităţi mici în domeniul eolienelor şi vedem acest segment ca pe o modalitate de intrare pe piaţa producţiei", a declarat Ambrogio Cassini, country manager al Repower România.

Eolienele sunt cel mai "fierbinte domeniu" pentru investiţii din România, acestea atrăgând investiţii de peste 1,5 mld. euro, astfel că de la numai 14 MW în parcuri eoliene în 2009 s-a ajuns anul acesta la peste 1.000 MW, toţi fiind montaţi în regiunea Dobrogei.

Cei mai mari investitori sunt cehii de la CEZ, Energias de Portugal şi italienii de la Enel. Spre exemplu, cehii de la grupul energetic CEZ vor termina anul acesta investi­ţia de 1,1 miliarde de euro în cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa amplasat în două comune dobrogene, Fântânele şi Cogealac.

Sunt interesaţi şi de hidrocentrale medii

Cassini nu a precizat care sunt companiile ale căror centrale eoliene sunt analizate de Repower pentru o posibilă achiziţie, însă a spus că cel mai probabil aceste discuţii se vor concretiza anul viitor.

Totodată, reprezentantul elveţienilor de la Repower a mai spus că investiţiile din România se vor concentra, în timp, pe producţia de energie hidro, însă că deocamdată compania nu a luat o decizie dacă va achiziţiona o unitate hidro sau va construi una.

"Pe acest segment, suntem interesaţi de hidrocentrale de dimensiuni medii, iar o zonă care ne-a atras atenţia este Maramureş", a mai spus Cassini.

El a afirmat că elveţienii au fost atraşi de România în contextul în care România are resurse energetice, fie că este vorba de energie eoliană, hidro etc., dar şi pentru că mediul de afaceri este stabil, în general. "În România există un mix între viziunea pe termen scurt şi cea pe termen lung", a mai spus Cassini.

Compania a avut anul trecut afaceri de circa 90 de milioane de euro, în uşoară creştere de la circa 80 de milioane de euro în 2010. Repower a vândut în România circa 1,3 TWh de energie anul trecut, având o cotă pe piaţa românească de circa 5%, potrivit datelor prezentate de companie.

O tranzacţie de aproape 16 mil. euro

Repower are în România peste 400 de clienţi, furnizând în general energie întreprinderilor mici şi mijlocii şi consumatorilor industriali mici şi medii.

Elveţienii furnizează energie electrică către consumatorii finali din România începând cu 2010, atunci când a achiziţionat compania Elcomex EN, care operează acum sub numele Repower. La acea vreme, omul de afaceri constănţean Ion Grecu, proprietarul grupului de firme Elcomex, a vândut 80% din acţiunile pe care le deţinea în cadrul traderului de energie Elcomex EN către Repower, valoarea tranzacţiei fiind de 15,5 mil. euro, potrivit informaţiilor ZF.

Repower, companie internaţională din sectorul energetic, cu sediul central la Poschiavo, în Elveţia, derulează activităţi de-a lungul întregului lanţ valoric de energie electrică: de la producţie şi trading până la furnizare, transport şi distribuţie.

Principalele pieţe pe care activează elveţienii de la Repower, care au avut anul trecut afaceri consolidate de circa 2 miliarde de euro, sunt Elveţia, Italia, Germania şi România. Compania are 732 de angajaţi, dintre care 30 în România. În România, elveţienii deţin două firme, Repower Furnizare, care vinde energie, şi Repower Vânzări, care se ocupă de business development.