Cine plăteşte dobânzi la depozite de patru ori peste inflaţie

Autor: Ciprian Botea 14.05.2012

Un grup de bănci mici ignoră tendinţa de scădere a dobânzilor la depozite din ultima perioadă şi concurează încă cu dobânzi de 7% pe an la depozitele în lei, chiar dacă inflaţia este de aproape patru ori mai mică şi piaţa monetară a fost alimentată în mod constant cu lichididate.

Bank of Cyprus, Marfin sau ATE Bank plătesc în prezent între 7% şi 7,25% pe an pentru a atrage resurse pe 3, 6 sau 12 luni de la clienţi în condiţiile în care dobânda medie pe piaţă a coborât sub pragul de 6% pe an. Acestea sunt urmate de băncile cu acţionariat elen, Bancpost şi Piraeus ţinând dobânzile foarte aproape de 7% pe an.

Pe piaţa interbancară ratele de dobândă pentru scadenţele de trei şi şase luni sunt de 4,5% şi respectiv 5% pe an, dar nu toate băncile au acces la finanţare ieftină şi sunt nevoite să se bată pentru fiecare deponent, ceea ce se vede la final de trimestru sau de an în veniturile din dobânzi şi implicit în nivelul profitabilităţii.

Şi maghiarii de la OTP îşi tentează clienţii cu o ofertă valabilă până la finalul anului şi promit 7% pe an la depozitele pe două luni cu valori mai mari de 12.000 de lei. Spre comparaţie, inflaţia a scăzut la 1,8% pe an la finalul lunii aprilie.