Apulum Alba Iulia, furnizor al IKEA: cererea pe piaţa externă creşte

Autor: Laurentiu Cotu 16.05.2012

Producătorul de articole din por­ţe­lan Apulum, unul dintre principalii furnizori lo­cali ai concernului suedez IKEA, a obţinut în primul trimestru o cifră de afaceri de 17,4 mil. lei (4 mil. euro), mai mult cu 45% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Pentru anul în curs compania şi-a bugetat afaceri totale de 80 mil. lei (peste 18 mil. euro), în creştere cu 20% faţă de anul trecut.

În 2011 vânzările Apulum Alba Iulia au ajuns la 66,4 mil. lei (peste 15 mil. euro).

"Vânzările noastre vor creşte şi în acest an, în condiţiile în care începând din al treilea trimestru vom pune în funcţiune un cuptor de ardere rapidă a porţelanului, cu o capacitate anuală de 3.000 de tone", a de­clarat pentru ZF Transilvania Ioan Voican, directorul executiv al companiei Apulum.

Capacitatea actuală de producţie a com­paniei este de 12.000 de tone de por­ţe­lan pe an după ce în luna aprilie a anului trecut a fost pus în funcţiune al pa­trulea cuptor de ardere rapidă. Mai mult, începând din al treilea trimestru al acestui an capacitatea de producţie a fabricii din Alba Iulia va ajunge la 15.000 de tone de porţelan pe an.

Discuţii pentru repornirea producţiei

"Trendul pieţei interne este în staţio­nare, însă cererea pe piaţa externă continuă să crească. În ceea ce priveşte planurile noas­tre de dezvoltare, suntem în discuţii avan­sate cu concernul IKEA, pentru a re­por­ni producţia în a doua secţie a fabricii, care în prezent este dezafectată", a spus Voican. Conducerea companiei nu a oferit mai multe informaţii în acest sens, însă a pre­ci­zat că proiectul urmează să fie finalizat anul viitor. Principalul client al companiei este grupul suedez IKEA. Pentru suedezi Apulum livrează în principal servicii de masă, dar şi alte produse. În 2011, com­pania din Alba Iulia a încheiat un contract cu IKEA pentru furnizarea a 11 milioane de piese din porţelan.

Pe lângă compania suedeză, Apulum mai colaborează la extern cu firmele Rody Time (Italia), Befa (Grecia), Antonio Borras (Spania), Michael Fischer (Ger­ma­nia), Creatable (Germania), Cinsa (Mexic) sau Serland (Republica Moldova).

86% din producţie merge la export

Gama de produse cuprinde atât porţelan pentru menaj şi porţelan hotelier, cât şi obiecte decorative şi bibelouri. Ponderea vânzărilor la export ajunge la circa 86% din totalul cifrei de afaceri a companiei.

Apulum a ajuns în prezent la 850 de angajaţi, însă recrutările vor continua în acest an odată cu montarea şi punerea în funcţiune în toamnă a celui de-al cincilea cuptor de ardere rapidă a porţelanului, investiţie de 2 mil. euro. Apulum intenţio­nează să mai angajeze încă 60 de oameni în momentul în care proiectul va fi finalizat.

Fabrica de porţelan Apulum a fost înfiin­ţată în anul 1970 în Alba Iulia, fiind în prezent cel mai mare producător de por­ţe­lan din România. Compania a fost preluată în urmă cu patru ani de grupul italian Rody Time, prin cumpărarea de către acesta a Assalpo.