Sergiu Biriş despre ACTA: Avem nevoie de poliţie, nu de companii care se comportă precum poliţia

Autor: Dana Curcea 18.05.2012

Biriş este de părere că problema care i-a deranjat pe români în legătură cu acest tratat este că, odată cu punerea lui în aplicare, companiile ar fi primit informaţii despre cei care piratau diferite tipuri de conţinut şi ar fi putut, astfel, să îi dea imediat în judecată pe aceştia.

"Nu există nimeni în România care să supravegheze ceea ce se întâmplă pe piaţă", a explicat Biriş.

Şeful Trilulilu a menţionat şi faptul că realizarea de content online este mult mai facilă atunci când există infrastructura necesară.

"Poţi crea content dacă eşti doar online, dar este mult mai simplu dacă ai infrastructura necesară", a declarat antreprenorul român.

"Cred că foarte important pentru a face bani este să găseşti modele sustenabile şi adaptate la obiceiurile de consum, care sunt axate din ce în ce mai mult pe interesul individului", este de părere Cătălin Clemente, marketing and sales manager SeeNow, prezent şi el la RoNewMedia.

Clemente susţine că firma sa a fost prima de pe piaţă care a încercat "să mute contentul de la ilegal la legal".

O altă problemă care îi face pe români să pirateze diferite tipuri de conţinut online este şi aceea că timpul de obţinere a drepturilor pentru filme care au fost difuzate deja în cinematografe poate dura peste şase luni, a subliniat Bogdan Secară, reprezentant al Mediafax Group.

"Cred că oamenii sunt pregătiţi să plătească pentru conţinut online, dar că nu ai nevoie doar de conţinut de calitate, ci şi de un conţinut mai uşor de accesat, mai puţin costisitor - în special în România - şi mai interesant", a adăugat Sergiu Biriş, de la Trilulilu, în cadrul discuţiei despre disponibilitatea românilor de a plăti pentru conţinut online. Biriş consideră că, într-un an, oamenii se vor întreba unde a fost până acum un astfel de serviciu.