Ştiri pe scurt business internaţional

Autori: Vlad Popescu , Anca Dumitrescu , Mihai Draghici - Mediafax 21.05.2012

Clienţii diviziei britanice a Banco Santander, cea mai mare bancă spaniolă, au retras aproximativ 200 milioane de lire din conturi într-o singură zi, îngrijoraţi de situaţia financiară a instituţiei de credit, a declarat pentru Wall Street Journal un director al companei. Retragerile reprezintă aproximativ 0,2% din soldul total al depozitelor Santander UK, a declarat Steve Pateman, director executiv pe servicii bancare al subsidiarei britanice a Santander. La finele anului trecut, Santander UK avea depozite de 120,1 miliarde lire sterline. "Am avut o zi uşor negativă", a afirmat Pateman.

Agitaţia de pe pieţele financiare provocată de criza europeană a datoriilor ar putea dura încă doi ani, a declarat ministrul german de finanţe Wolfgang Schäuble citat de Bloomberg. După mai mult de doi ani de când Grecia a dezvăluit deficitul bugetar masiv, Europa "a cunoscut o criză de amploare", a afirmat la postul de radio Europe 1. "Este normal. Chiar şi aşa, în 12-24 de luni pieţele financiare se vor calma", a apreciat oficialul german.

Preşedintele Franţei François Hollande şi-a exprimat rezervele legate de numirea ministrului german de finanţe Wolfgang Schäuble la conducerea Eurogrup, relatează AFP, care citează revista germană Der Spiegel. Hollande consideră că această eventuală numire este dificil de acceptat, însă ar fi de acord cu o astfel de decizie dacă Schäuble ar demisiona din funcţia de ministru german de finanţe. Schäuble s-a arătat interesat de acest post, dar doreşte să rămână şi ministru. Luxemburghezul Jean-Claude Juncker, care ocupă acest post din 2005, susţine ideea de a fi succedat de Schäuble după expirarea mandatului său pe 17 iulie.

Aproximativ 20.000 de persoane, conform poliţiei, şi 25.000, conform organizatorilor, au participat sâmbătă la un marş în centrul oraşului german Frankfurt în semn de protest faţă de politicile de austeritate din Europa, potrivit AFP. Evenimentul a fost autorizată de primăria capitalei financiare a Germaniei. Manifestanţii, reuniţi la apelul mişcării Bloccupy Frankfurt, purtau pancarte pe care scria "Zona euro este distrusă" sau "Atunci când nedreptatea devine regulă, rezistenţa este o datorie".

Propagarea de informaţii false devine în tot mai mare măsură principala modalitate la care apelează persoanele bogate şi celebrităţile pentru a-şi feri viaţa personală de atenţia publicului, potrivit unei analize a Bloomberg. În era informaţiei, fiecare tranzacţie "lasă urme", fie la retaileri, instituţii de stat sau bănci, care, combinate cu internetul, fac aproape imposibilă ascunderea detaliilor vieţii personale a individului. Bogaţii angajează consultanţi în securitate personală care "combat adevărul" cu torente de informaţii false - poveşti despre locuinţe care nu au fost cumpărate niciodată sau destinaţii de vacanţă de care "subiectul" nu s-a apropiat niciodată - în speranţa că vor reuşi să camufleze adevărul.