Acţiunile Stirom Bucureşti vin pe bursă, dar vor veni şi tranzacţiile?

Autor: Andrei Chirileasa 21.05.2012

 

Acţiunile producătorului de sticlă şi ambalaje din sticlă Stirom Bucureşti (STIB) intră marţi la tranzacţionare la categoria a II-a a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), însă gradul ridicat de concentrare a acţionariatului face ca perspectivele acestor acţiuni pe bursă să fie destul de reduse, în ciuda indicatorilor financiari atractivi.

Stirom are în prezent o capitalizare de 91 mil. lei (20,5 mil. euro), care o propulsează între primele 30 de companii de pe piaţa principală, dar 93,4% din acţiuni sunt deţinute de acţionarul majoritar, grupul grecesc Yyoula Glassworks.

Astfel, valoarea free-float-ului, adică a acţiunilor tranzacţionabile, este de circa 1,4 mil. euro, ceea ce nu asigură o bază suficient de solidă pentru un număr mare de tranzacţii pe bursă.

În ultimul an, cât acţiunile au fost tranzacţionate pe piaţa RASDAQ, valoarea transferurilor nu a depăşit 370.000 de lei (83.000 de euro). Astfel, Stirom riscă să urmeze acelaşi traseu ca şi acţiunile companiei hoteliere Calipso Oradea (CAOR), care au fost transferate pe bursă în urmă cu circa două săptămâni şi care au avut tranzacţii de doar 800 de lei.

La nivelul rezultatelor financiare, Stirom a înregistrat creşteri semnificative în ultimii ani. Compania a raportat anul trecut afaceri de 207 mil. lei (49 mil. euro) şi o marjă de profit net de aproape 10%, astfel că la preţul actual multiplul de profit (P/E) este de circa 4,8, printre cele mai mici de pe bursă.

Transferul Stirom pe piaţa principală a fost intermediat de Broker Cluj.