Astana trimite un nou şef la Rompetrol pentru a se lupta cu pierderile Petromidia

Autor: Roxana Petrescu 22.05.2012

Rompetrol, al doilea cel mai mare jucător din piaţa petrolieră locală, are de la începutul acestei săptămâni un nou şef în persoana lui Zhanat Tussup­bekov, 35 de ani, care-l înlocuieşte din funcţie de Saduokhas Meraliyev, adus la conducerea grupului petrolier în vara anului 2009, imediat după ce compania kazahă de stat KazMunaiGaz a preluat controlul total asupra businessului dezvoltat de Dinu Patriciu. Compania confirmă astfel informaţiile publicate de ZF la finalul lunii martie.

"Această schimbare este firească şi încheie o etapă majoră de dezvoltare a grupului Rompetrol, realizarea şi finalizarea programului de creştere a capacităţii de procesare a rafinăriei Petromidia la 5 milioane de tone de materie primă, consolidarea şi opti­mizarea operaţiunilor, dar şi integrarea acestuia în cadrul KMG. Astfel, s-au creat toate premisele necesare con­tinuării planului de expansiune a prezenţei KMG în regiunea Mării Negre, dar şi în Europa de Vest", declară Lyazzat Kiinov, preşedintele KazMunaiGaz.

În total, de la intrarea în acţio­na­riatul Rompetrol, în 2007, kazahii au investit în grup circa 4 miliarde de dolari, sumă care include şi preţul de achiziţie, dar în niciun an nu au reuşit să înregistreze profit.

Anul trecut pier­derile Rompetrol Rafinare (Petromidia), cea mai impor­tantă companie a grupului Rompetrol, au ajuns la 170 de milioane de euro chiar dacă afacerile firmei au crescut cu 43%, până la 10,2 milioane de lei (2,4 milioane de euro).

Schimbarea lui Meraliyev nu este însă singura modificare din top managementul Rompetrol.

"Concomitent cu numirea noului director general, în cadrul grupului au avut loc şi alte schimbări manageriale - Timur Azimov va ocupa postul de vice-preşedinte trading, iar Azamat Zhangulov a fost numit în funcţia de director general adjunct pe probleme financiare", au mai precizat reprezen­tanţii companiei.

Noul şef al Rompetrol lucrează din 2005 în domeniul petrolului şi gazelor şi a ocupat mai multe funcţii de conducere în cadrul KMG.