Elveţienii pun 63 de milioane de euro pe masa investitorilor pentru a prelua 24% din Azomureş

Autor: Andrei Chirileasa 23.05.2012

Grupul elveţian Ameropa Holding, unul dintre cei mai mari traderi de produse agricole din Europa, lansează o ofertă în valoare de 63 de milioane de euro pentru preluarea pachetelor minoritare de 24% din acţiunile producătorului de îngrăşăminte chimice Azomureş Târgu Mureş (AZO).

Aceasta este cea mai mare preluare de pe bursa de la Bucureşti după oferta pe care kazahii au derulat-o la Rompetrol Rafinare (RRC) în 2010. Oferta evaluează Azomureş la 262 de milioane de euro. Elveţienii au preluat controlul Azomureş la începutul acestui an, indirect, prin achiziţia a două firme care deţin împreună 76% din acţiunile combinatului de la şapte investitori turci. Valoarea tranzacţiei nu a fost făcută publică, însă estimările analiştilor arată că aceasta ar putea fi cuprinsă între 200 şi 300 de milioane de euro.

Azomureş a devenit în ultimii ani una dintre cele mai profitabile companii din România. În 2011, Azomureş a avut afaceri de 1,625 mld. lei (383 mil. euro) şi un profit net record de 365 mil. lei (86 mil. euro).

Ameropa le oferă un preţ de 2,2 lei/acţiune minoritarilor de la Azomureş, cu 8% peste cotaţia de luni de pe bursă, de 2,04 lei. Principalul acţionar minoritar al Azomureş este Fondul Proprietatea (FP), care ar putea încasa 128,8 mil. lei (29 mil. euro) pentru pachetul de 11,1% din acţiuni pe care-l deţine.

Elveţienii au lansat o ofertă de preluare şi pentru un pachet de 9,57% din acţiunile operatorului portuar Chimpex Constanţa (CHEM), pe care l-au preluat o dată cu Azomureş. Acţionarii minoritari ai Chimpex vor primi un preţ de 9,7 lei/acţiune, cu 7,7% peste preţul de pe bursă, valoarea ofertei fiind de 2,35 mil. euro.

Ambele oferte se vor derula în perioada 5 - 25 iunie şi vor fi intermediate de ING Bank.