Depozitarul Central estimează pentru acest an înjumătăţirea profitului brut, la 1,2 mil. lei

Autor: Stefan Musgociu 28.05.2012

Depozitarul Central estimează pentru acest an un profit brut de 1,2 milioane lei, de peste două ori mai redus faţă de câştigul înregistrat anul trecut, de 3,1 milioane lei, potrivit unui comunicat transmis luni de companie.

În anul 2010, Depozitarul a consemnat un profit net de aproximativ 6 milioane lei, de aproape trei ori mai mare faţă de nivelul din 2009, datorită comisioanelor practicate pentru cesiunile cu acţiunile Fondului Proprietatea pe "piaţa gri".

"În pofida dificultăţilor economice înregistrate la nivel mondial în 2011, care nu au ocolit nici piaţa de capital din România, Depozitarul Central a reuşit să obţină un profit brut de 3,1 milioane lei, cu 66% mai mare decat cel planificat. Valoarea totală a instrumentelor financiare înregistrate în sistemul RoClear, pentru care Depozitarul Central nu este desemnat depozitar al emitentului, a continuat să crească în anul 2011. Astfel, valoarea instrumentelor financiare străine înregistrate în sistemul Depozitarului Central s-a triplat în 2011 faţă de 2010, valoarea acestora fiind de 98,1 milioane euro (423,5 milioane lei). De asemenea, numărul de instrumente financiare străine a crescut de 6,7 ori în 2011 faţă de 2010", se arată în comunicat.

Acţionarii Depozitarului Central au hotărât, luni, distribuirea ca dividende a profitului net de repartizat, în valoare de 2,7 milioane lei. Bursa de Valori a preconizat încă din martie că va încasa dividende de 1,9 milioane lei de la Depozitarul Central, la care deţine peste 67% din acţiuni.

Pentru anul 2012, Depozitarul Central a previzionat venituri totale de 15,1 milioane lei şi cheltuieli totale de 13,8 milioane lei.

"În formularea strategiei pentru anul 2012 s-a pornit de la schimbările ce au loc pe plan european, respectiv viitorul cadru de reglementare a depozitarilor centrali, propus de Comisia Europeană şi proiectul TARGET2-Securities, sistemul pan-european de decontare al Băncii Centrale Europene, astfel încât Depozitarul Central să fie pregătit pentru viitoarea competiţie cu alţi depozitari europeni, competiţie care va deveni mult mai intensă odată cu operaţionalizarea acestor proiecte", se arată în comunicat.

Acţionarii Depozitarului au aprobat, luni, şi numirea unui nou preşedinte al Consiliului de Administraţie, în persoana lui Cristian Agalopol, director pieţe de capital - coordonator vânzări Europa de Est în cadrul Citibank Europe Plc. Dublin, sucursala Romania. Numirea sa trebuie să fie validată şi de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Agalopol este licenţiat al Academiei de Studii Economice, a absolvit programul EMBA - International Faculty of University of Sheffield şi are o experienţă de peste 15 ani în domeniul financiar, potrivit Depozitarului Central.

Depozitarul Central realizează atât operaţiunile de depozitare, registru pentru emitenţii de valori mobiliare, cât şi pe cele de compensare-decontare a tranzacţiilor cu valori mobiliare.