Brokerii spun că tranzacţiile rămân reduse cel puţin până la jumătatea lunii iunie

Autor: Stefan Musgociu 30.05.2012

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,23% (indicele BET-C), în linie cu bur­se­le externe, într-o piaţă în care cei mai mulţi investitori au continuat să fie pru­denţi la tranzacţionare, astfel că lichi­di­ta­tea nu a depăşit 12 mil. lei (2,7 mil. euro).

Piaţa a fost pe creştere încă din pri­me­le minute, însă volu­me­le de tran­zac­ţio­nare au fost foarte re­duse. La ora 11:15 au fost rea­li­zate două trans­fe­ruri ne­gociate cu 0,072% din titlu­rile Fon­dului Pro­prie­tatea pen­tru 4,9 mil. lei (1,1 mil. euro), ca­re au ridi­cat li­chi­di­tatea pieţei acţiunilor.

Deal-urile au asi­gu­rat 41% din valoarea tu­tu­ror tranzacţiilor cu ac­ţiuni la BVB, de 11,9 mil. lei (2,6 mil. euro). Lichi­di­tatea a fost, astfel, de aproape trei ori mai mare decât rulajul şedinţei pre­cedente, de doar 4,3 mil. lei (961.000 de euro). Bursa a consemnat luni cel mai redus rulaj din ultimele 13 luni.

Tranzacţiile negociate cu titlurile FP au fost realizate la 0,491 lei, preţ cu 0,72% peste închiderea de luni, iar pe pia­ţa principală cotaţia a crescut cu 0,78%, la 0,4913 lei. Pe piaţa principală, ac­ţiunile Fondului Proprietatea au con­ti­nuat să fie cele mai lichide, cu un rulaj, de 2,5 milioane lei.

Directorul general al firmei de bro­keraj Rombell Securities, Adrian Tod, cre­de că piaţa va fi apatică şi rulajele vor ră­mâ­ne reduse cel puţin până la ale­ge­ri­le locale din iunie, când investitorii îşi vor putea forma o părere despre pre­fe­rinţele politice ale românilor şi vor pu­tea estima ce partide vor fi la guvernare du­pă alegerile parlamentare din toamnă.

"După ce au trecut datele de în­re­gis­trare pentru dividende, când ma­jo­ri­ta­tea investitorilor şi-au restructurat por­to­fo­liile după preferinţe, majoritatea aş­teaptă veşti noi care să îi determine să in­tre în pia­ţă fie pe vânzare, fie pe cum­pă­rare. Cum raportările fi­nanciare pe primul tri­mes­tru au fost în jurul da­telor de înre­gis­trare pen­tru di­vi­dende şi AGA, alte im­pul­suri in­ter­ne nu ar mai pu­tea fi decât re­zul­tatul ale­ge­ri­lor din iu­nie", a declarat Tod.

Totodată, investi­to­rii aş­teaptă şi rezultatul ale­ge­rilor parlamentare pro­gra­mate pentru iunie în Gre­cia, întrucât de de­ci­zi­ile pe care le va lua vi­ito­rul gu­vern vor de­pin­de foar­te mult viito­rul Gre­ci­ei în zo­na euro şi sistemul fi­nan­ciar european, crede brokerul.

La închiderea pieţei principale, cele mai lichide zece acţiuni plasau indicele BET cu 0,63% peste nivelul de luni, în timp ce indicele BET-NG, al titlurilor com­paniilor din sectorul energetic, era în scădere cu 0,22%. Indicele BET-FI, al ac­ţiu­nilor celor cinci SIF-uri şi al ti­tlu­ri­lor Fondului Proprietatea, avansa cu 0,59%.

"Probabil că până la jumătatea lui iunie nu vor fi mişcări ample în piaţă, volume foarte-foarte mici şi o direcţie neclară a pieţei. Din păcate, şi dividen­de­le care de obicei mai impulsionau piaţa pe timpul verii se vor lăsa aşteptate anul aces­ta, întrucât multe companii au plani­fi­cat plăţile în toamnă, iar Fondul Pro­prie­tatea, care ar fi vrut să le plătească mai re­pede, nu o poate face din cauza litigiilor."

În concluzie, toate premisele sunt să avem o piaţă mai animată fie în sus, fie în jos, abia din a doua jumătate a lunii iunie", a mai spus Tod.

Acţiunile SIF Transilvania (SIF3) au consemnat al doilea rulaj din piaţa principală, de 1 milion de lei, iar preţul a stagnat la 0,4495 lei.

La închiderea şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene avansau cu până la 1,2%, datorită evoluţiei pozitive a burselor din Asia, sprijinite de speranţele privind adoptarea unor noi măsuri de stimulare a creşterii economice în China, însă investitorii încă sunt atenţi la situaţia băncilor spaniole