România, în topul primelor zece ţări din lume la deficitul de talente. Angajatorii români se plâng de pregătirea slabă a oamenilor, dar nici nu investesc în ei

Autor: Adelina Mihai 29.05.2012

Aproape unu din doi angajatori români (45%) spune că are probleme cu recrutarea anga­jaţilor din cauza "lipsei de competenţe tehnice", procentul fiind semnificativ mai mare decât media la nivel global, de 34%, arată un studiu al companiei de HR ManpowerGroup.

 

"România este între primele zece ţări din lume cu cel mai mare deficit de talente, cu mult peste media globală. Deşi strategiile pentru combaterea deficitului de talente sunt cunoscute, importanţa fenomenului este sub-apreciată. Din păcate, observăm că în ţara noastră sunt greu de găsit oameni de valoare nu doar în mediul economic", este de părere Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup România.

Este cel de-al treilea an în care România participă la studiul realizat de compania cu activităţi în domeniul resurselor umane Manpower pe un eşantion de 650 de angajatori de pe piaţa locală.

 

Cel mai greu de recrutat sunt inginerii, muncitorii calificaţi şi responsabilii de vânzări, motivul principal invocat de angajatori fiind lipsa de competenţe tehnice a candidaţilor (61% din angajatori susţinând acest lucru). Alte motive sunt lipsa de competenţe specifice industriei - certificări sau calificări (57%) şi lipsa de experienţă (36%).

 

De altfel, Vasile Iuga, country managing partner în cadrul PwC România, a spus că în compania sa, care de regulă evalua compe­tenţele tehnice ale angajaţilor, s-a ajuns să se evalueze tinerii şi la cunoştinţele de limba română, atât de mult a scăzut nivelul calitativ al candidaţilor.

Şi Mariana Câmpeanu, ministrul muncii, a admis că există o "ruptură" între necesităţile de pe piaţa muncii şi programele de specializare oferite în şcoli, susţinând că nu se explică de ce facultăţile private scot candidaţi mai slab pregătiţi decât cele de stat.

Deficitul de talente este în continuare o problemă pentru managerii români mai mare decât pentru managerii europeni, aceasta fiind şi concluzia unui alt studiu, "CEO Survey", realizat de firma de audit şi consultanţă PwC.

 

Deşi liderii de companii tot spun pe la conferinţele şi seminariile la care participă că prioritatea lor pe termen scurt este aceea de a-şi păstra şi de a investi în formarea de lideri în companiile pe care le conduc, în realitate foarte puţine companii au planuri de succesiune pentru angajaţi. Mai mult, chiar şi studiile arată că angajatorii îşi lasă managerii cei mai buni să plece fără niciun regret la concurenţă, care le oferă salarii mai mari, fără să încerce să-i reţină.

De asemenea, angajatorii spun că se gândesc să investească mai mult în dezvoltarea angajaţilor, însă afacerile firmelor de training de pe piaţa locală au scăzut constant în ultimii ani, aceste companii fiind nevoite adesea să reducă masiv din tarifele practicate.

 

"Unele organizaţii consideră lipsa oa­menilor-cheie mai puţin importantă, probabil pe fondul depăşirii provocărilor din ultimele 12- 24 luni fără acoperirea unor astfel de poziţii. Efectele vor apărea când aceste companii vor fi depăşite de organizaţii mai competitive care includ atragerea şi menţinerea oamenilor de valoare în strategiile lor", a adăugat Petrof.

 

La nivel global, angajatorii care au cele mai mari probleme la recrutarea angajaţilor talentaţi sunt cei din Japonia (80%), Brazilia (71%), Bulgaria (51%), Australia (50%), Statele Unite (49%), India (48%), Noua Zeelandă (48%), Taiwan (47%), Panama (47%), România (45%), Argentina (45%), Mexic (43%) sau Germania (42%).

 
 

Doar 6% din angajatorii din regiune vor să facă parteneriat cu şcolile

 

Unu din patru angajatori din EMEA (Europa, Orientul Mijlociu şi Africa) ra­portează dificultăţi în acoperirea poziţiilor deschise din cauza lipsei de personal talentat, considerabil mai puţin decât în America (41%) şi în Asia-Pacific (45%).

 

Cauza invocată cel mai frecvent de angajatorii din regiunea EMEA, ca de altfel şi de cei din România este lipsa de competenţe tehnice în rândul candidaţilor (34%). Alte cauze menţionate de angajatori includ lipsa de candidaţi disponibili pe piaţă (30%), precum şi lipsa de experienţă profesională a acestora (24%). Angajatorii din regiune au găsit modalităţi de rezolvare a deficitului de talente, considerând programele de training şi dezvoltare drept cea mai potrivită strategie, invocată de peste unu din cinci angajatori din EMEA (21%).

O altă strategie adoptată de aproximativ unu din zece angajatori (9%) presupune extinderea căutării de personal competent dincolo de piaţa locală.

 

Alţi 9% din angajatorii intervievaţi şi-au exprimat disponibilitatea de a numi candidaţi care nu au competenţe relevante posturilor deschise, dar care dau dovadă de potenţial de dezvoltare. Însă numai 6% din companiile din re­giunea EMEA vor încheia parteneriate cu instituţiile educaţionale locale pentru dez­voltarea de programe care să răspundă nevoilor de angajaţi de pe piaţa muncii.

 

ManpowerGroup este una dintre cele mai mari companii cu activităţi în domeniul resurselor umane de pe piaţa locală, cu afaceri de 26,5 mil. euro în 2011.

 

Principalii competitori ai companiei sunt Lugera&Ma­kler, Adecco, APT, Trenkwalder sau Agenţia de Servicii Professional.