Guvernul a majorat sumele alocate bunăstării păsărilor şi porcinelor, prin redistribuire de fonduri

Autor: Emil Popescu 30.05.2012

Guvernul a suplimentat sumele alocate bunăstării păsărilor şi porcinelor, la 253,6 milioane lei, respectiv 204,9 milioane lei, pentru acoperirea solicitărilor, cu fonduri destinate iniţial ajutorului de stat pentru motorina utilizată în agricultură şi plăţii primelor de asigurare.

Guvernul a stabilit, astfel, noi plafoane ale sumelor destinate bunăstării păsărilor şi porcinelor, modificând o anexă a unei HG din 2011, în care sumele erau fixate la 246,48 milioane lei pentru păsări şi 170 milioane lei pentru porcine.

Ministerul Agriculturii arată, într-un comunicat, că deconturile aferente primelor două trimestre, depuse la APIA, însumează 253,6 milioane lei în cazul păsărilor, respectiv 204,9 milioane lei în cazul porcinelor, adică 97,1%, respectiv 82,9% din valorile aprobate.

"Din analiza utilizării fondurilor alocate celorlalte forme de ajutor de stat, prevăzute în anexa la Hotărârea Guvernului 975/2011, cu modificările şi completările ulterioare, rezultă că la ajutorul de stat pentru motorina utilizată în agricultură faţă de suma alocată de 380.995 mii lei se preconizează utilizarea a 290.995 mii lei, estimându-se o economie de 90.000 mii lei, iar la plata primelor de asigurare faţă de 42.549 mii lei se preconizează o economie de 20.000 mii lei", se precizează în comunicat.

Suplimentarea fondurilor vizează acoperirea necesarului pe trimestrul II şi sume disponibile pentru trimestrele III şi IV.

Pe de altă parte, Guvernul a aprobat un proiect de hotărâre privind reorganizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii.

Activitatea de control a fost organizată separat de cea de inspecţii de stat, fiind înfiinţate astfel Direcţia generală control şi antifraudă, care reuneşte toate structurile de control din cadrul ministerului, şi Direcţia Inspecţii de stat, structură cu caracter tehnic.

Ca urmare a Hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, activităţile legate de antigrindină şi precipitaţii vor fi organizate la nivel de direcţie generală, în subordinea ministrului Agriculturii.

Totodată, au fost desfiinţate Direcţia generală politici în sectorul vegetal şi Direcţia generală politici în zootehnie şi industria alimentară, fiind formate, în schimb, Direcţia generală politici agricole şi strategii şi Direcţia generală industrie alimentară.