Silaghi: Aeroportul din Târgu Mureş nu poate beneficia de fonduri europene

Autori: Ela Giurgea , Andreea Tobias 04.06.2012

Ovidiu Silaghi a spus, luni, într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş, că Aeroportul "Transilvania" nu face parte din reţeaua transeuropeană de transport, din cauza distanţei de numai 65,9 de kilometri faţă de aeroportul din Cluj-Napoca şi din acest motiv nu va putea beneficia de fonduri europene pentru modernizare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit ministrului, aeroportul din Cluj-Napoca va fi favorizat din acest punct de vedere, mai ales că acesta deţinea de mai mult timp statutul de aeroport internaţional.

"Aeroportul din Târgu Mureş este declarat acum internaţional, dar din nenorocire - şi eu mă aflu în aceeaşi situaţie cu judeţul meu (Satu Mare) - nu poate beneficia de fonduri europene, pentru că este la o prea mică distanţă faţă de aeroportul din Cluj. Pâ nă la urmă tot susţinerea Consiliului Judeţean va fi necesară pentru finanţarea şi modernizarea aeroportului, pentru că nu poate accesa fonduri europene. În momentul de faţă, Aeroportul din Târgu Mureş nu face parte din reţeaua transeuropeană de transport, din cauza distanţei de numai 65,9 kilometri faţă de aeroportul din Cluj. (...) E un aeroport de interes local, nu a fost clasificat în reţeaua transeuropeană de transport, nu a fost eligibil, nu a fost ales. Este mult prea aproape de aeroportul din Cluj, care are de mai multă vreme statutul de aeroport internaţional", a spus Silaghi.

Acesta nu a putut indica soluţii pentru Aeroportul "Transilvania" din Târgu Mureş, spunând că decizia aparţine Consiliului Judeţean Mureş, în subordinea căruia se află.

Aeroportul "Transilvania" din Târgu Mureş elaborase un proiect pentru extinderea pistei de decolare-aterizare, în valoare de peste 38 de milioane de euro, care a fost înaintat în septembrie 2011 Autorităţii de Management POS Transporturi în vederea obţinerii de finanţare din fonduri europene. Un alt proiect pentru care autorităţile sperau accesarea de fonduri europene viza construirea unei zone cargo.

Potrivit fostei conduceri a Aeroportului "Transilvania", Ministerul Transporturilor a emis, în data de 4 mai, ordinul privind certificarea ca aeroport internaţional a acestuia, după ce o comisie interministerială a verificat, anul trecut, condiţiile şi modul de îndeplinire a standardelor la aerogară, pentru autorizarea fluxurilor non-Schengen şi clasificarea ca aeroport internaţional.