Acţiunile Petrom au pierdut la Bursă 21% în trei luni

Autor: Andrei Chirileasa 05.06.2012

Acţiunile OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie locală, au pierdut 21% de la maximul acestui an, atins la începutul lunii martie. Scăderea s-a accentuat în ultima lună, odată cu corecţiile mai mari de pe bursă, dar se suprapune şi peste evoluţia negativă a preţului ţiţeiului.

Dacă preţul ţiţeiului Brent scade spre 90 de dolari în următoarele luni şi se menţine o perioadă mai lungă la acest nivel, atunci compania va fi nevoită să mai reducă preţul carburanţilor şi, implicit, profitul ar putea fi mai mic decât estimările din prima parte a anului. Asta ar afecta, teoretic, şi preţul acţiunilor pe bursă.

Petrom a obţinut în primul trimestru un profit net de 1,38 mld. lei (circa 320 mil. euro), cu 65% mai mare decât în aceeaşi perioadă a lui 2011, iar majoritatea analiştilor prognozau la începutul lunii mai că profitul companiei ar putea depăşi în acest an pragul de un miliard de euro, mizând pe un preţ mediu al barilului de peste 100 de dolari.

Totuşi, în ciuda profiturilor record raportate în ultimul an, acţiunile Petrom sunt departe de maximele istorice atinse în 2006, când capitalizarea companiei urca pentru prima dată peste 10 mld. euro. În prezent, Petrom valorează 4,25 mld. euro.