Sergiu Manea a redevenit directorul general al băncii ATE Bank aflate la vânzare

Autor: Razvan Voican 06.06.2012

SERGIU MANEA, 60 de ani, unul dintre veteranii sistemului bancar, a revenit în funcţia de director general al ATE Bank, filiala locală a Băncii Agricole a Greciei controlate de stat, înlocuindu-l pe Sotirios Skandamis.

Manea a fost numit prima dată pe postul de director general la începutul lui 2007, odată cu schimbarea numelui băncii din Mindbank în ATE Bank România pentru a reflecta preluarea controlului de către greci. Anterior, Manea fusese vicepreşedinte al primei bănci private autorizate de BNR după 1989, funcţie deţinută din 1995 până în 2007.

Din 2010 ATE l-a adus pe grecul Sotiris Scandamis la conducerea filialei locale, Manea ocupând postul de prim director general adjunct. Înainte de 1990 Sergiu Manea a lucrat pentru fosta Bancă de Investiţii, al cărei bilanţ a fost preluat de actuala BRD. Alături de Manea din actuala echipă de conducere executivă fac parte directorii generali adjuncţ i Alina Pascu şi Epameinondas Papanikolaou.

Alina Pascu a lucrat pentru greci în perioada martie 2007 - februarie 2011, ulterior pentru câteva luni a fost director general adjunct al Băncii Feroviara, iar apoi a revenit la ATE Bank.

Filiala locală a grupului elen a fost scoasă oficial la vânzare la începutul acestui an în cadrul programului de restructurare a băncii-mamă aprobat de Comisia Europeană.

Deloitte este consultantul angajat în vederea realizării unei tranzacţii, însă piaţa este foarte slabă în această perioadă, fiind foarte greu de găsit cumpărători. ATE Bank România a avut anul trecut pierderi de peste 160 mil. lei după standardele româneşti de contabilitate.

Grecii au continuat să susţină filiala locală cu capital, în decembrie 2011 aducând 20 mil. euro. Grupul elen deţine 93,27% din acţiuni, după ce a cumpărat participaţia IFC. UCECOM, unul dintre fondatori, mai are 3,83% din bancă, iar un grup de persoane fizice are peste 2%