Huawei a investit 6 mil. euro într-un centru de suport din România, din cei 200 mil. euro programaţi

Autor: Adrian Dumitrache 06.06.2012

"Centrul a devenit operaţional în luna februarie a acestui an. Suma de şase milioane de euro a fost alocată pentru amenajarea şi dotarea tehnică a centrului, al patrulea pe care Huawei îl deţine la nivel mondial. Până în 2015, investiţia Huawei în acest centru va depăşi 200 milioane de euro, cifră care va include şi taxele şi costurile cu forţa de muncă", a spus Doicaru, în cadrul unei întâlniri cu presa.

Huawei Technologies a fost înfiinţată în 1987 şi este al doilea furnizor mondial de soluţii IT&C, cu venituri de 32,4 miliarde de dolari în 2011.

Anunţul privind intenţia de înfiinţare de către Huawei a unui centru de suport global în România a fost făcut în septembrie 2011, în urma unei întâlniri pe care ministrul Comunicaţiilor de la acea dată, Valerian Vreme, a avut-o cu reprezentanţii subsidiarei locale.

O lună mai târziu, Ministerul Economiei a anunţat că Huawei va investi 200 milioane euro în România în următorii patru ani, principalele proiecte fiind un centru de suport global al companiei în zona Pipera, precum şi realizarea unei reţele de fibră optică la nivel naţional în parteneriat cu Transelectrica.

"Aşa cum s-a anunţat anterior, centrul va ajunge la 1.500 de angajaţi până în 2014, din care 80% vor fi români. În prezent, centrul este deservit de 200 de angajaţi, iar numărul acestora se va dubla până la finele acestui an. Pe total, Huawei are în România peste 600 de angajaţi, cifră care include şi pe cei aproximativ 70 de salariaţi transferaţi de la Vodafone România, în urma contractului semnat la începutul acestui an", a spus Doicaru.

În februarie, Vodafone România a anunţat că Huawei va prelua, pentru următorii cinci ani, managementul operaţiunilor de teren pentru reţeaua operatorului de telefonie mobilă, printre care se numără mentenanţa şi construcţia de site-uri, precum şi activităţile preventive de infrastructură. Valoarea contractului nu a fost dată publicităţii.

Doicaru a afirmat că România s-a aflat în competiţie cu Ungaria ca posibilă locaţie a centrului Huawei.

"Printre criteriile care au stat la baza alegerii României s-au numărat nivelul taxelor, costul resurselor umane şi nivelul de pregătire al specialiştilor din domeniul IT&C, la care se adaugă cunoştinţele de limbi străine", a spus reprezentantul Huawei România.

Centrul este situat în clădirea Lakeview, amplasată pe bulevardul Barbu Văcărescu din Capitală, unde Huawei a închiriat o suprafaţă de 4.000 metri pătraţi de de birouri, respectiv etajele 4 şi 5 ale imobilului. Tranzacţia a fost intermediată de compania de consultanţă Colliers.

Potrivit lui Doicaru, afacerile Huawei în România au atins 84 milioane de euro în 2011, de la aproape 70 milioane de euro în urmă cu un an.

"Pentru acest an, ţinta noastră este un uşor avans al veniturilor sau menţinerea nivelului atins în 2011", a spus Doicaru.

Întrebat dacă licitaţia privind licenţele de telefonie mobilă, care vor permite şi introducerea de servicii 4G, va avea un impact asupra afacerilor companiei, reprezentantul Huawei că acesta va fi nesemnificativ.

"Pe partea de radio, Orange, Vodafone şi RCS&RDS au reţele 4G gata. Realist, vom vedea servicii 4G în România în cursul anului viitor, dar se poate şi în acest an, aşa cum au anunţat operatorii", a spus Doicaru.

Huawei a fost înfiinţată de actualul director general, Ren Zhengfei, fost ofiţer în Armata Populară a Chinei. Compania nu este listată la bursă, fiind deţinută de angajaţi, în număr de peste 110.000 de angajaţi.

Huawei a intrat în anul 2004 pe piaţa românească.