Banca Feroviara şi-a luat director general adjunct de la Bank of Cyprus

Autor: Razvan Voican 06.06.2012

Vladimir Şelaru, fost director general adjunct al Bank of Cyprus, a fost autorizat de BNR pentru a ocupa o funcţie similară la Banca Feroviara, controlată de omul de afaceri Valer Blidar. Înainte de a lucra pentru ciprioţi, Şelaru a fost vicepreşedinte al UniCredit Leasing, devenită cea mai mare companie din domeniu. Banca Feroviara rămăsese cu un singur conducător executiv - directorul general Petre Tulin, după demisia directorului general adjunct Emilian Antonescu.

Mandate foarte scurte de director general adjunct au mai deţinut în ultimii doi ani Jean Andronie, fost vicepreşedinte al BCR, şi Alina Pascu, adjunct la ATE Bank.

Înfiinţată în 2009, Feroviara este cea mai tânără instituţie de credit de pe piaţă, încercând să-şi facă loc într-o perioadă adversă pentru sistemul bancar în general. Valer Blidar, patronul companiei Astra Vagoane Călători, a pariat pe oameni cu multă experienţă în BNR pentru conducerea Băncii Feroviara, atât Petre Tulin, cât şi Emilian Antonescu lucrând mai mulţi ani în Direcţia Reglementare şi Autorizare. Tulin este şi preşedinte al consiliului de administraţie.

Banca Feroviara are în prezent 18 sucursale şi agenţii, majoritatea în jumătatea de vest a ţării, în condiţiile în care cartierul general al lui Blidar se află la Arad. Planul de extindere vizează însă acoperirea tuturor judeţelor. Banca nu şi-a publicat niciodată până acum rezultate financiare. Potrivit situaţiilor depuse la Ministerul Finanţelor, în 2010 a avut o pierdere de 14,2 mil. lei.