Americanii de la agenţia Moody’s taie ratingurile băncilor austriece şi scumpesc finanţarea României. Erste: BCR va avea din ce să dea credite

Autori: Razvan Voican , Ciprian Botea 06.06.2012

Erste: Indiferent de rating, BCR va avea din ce să dea credite. Raiffeisen rămâne cu cel mai bun calificativ. Banca Austriei acuză Moody's că tratează toată regiunea "la grămadă".

Băncile-mamă a trei dintre cele mai mari instituţii de credit locale - BCR, Raiffeisen şi UniCredit Ţiriac Bank, au fost retrogradate ieri de agenţia americană de rating Moody's din cauza expunerii pe regiune con­siderată prea riscantă, însă Erste Group afirmă că "fiica" sa BCR va avea tot sprijinul pentru a continua creditarea.

"BCR are 100% suportul Erste Group şi vom face tot ceea ce este necesar pentru a o asigura cu mijloacele necesare pentru a creşte şi a beneficia de potenţialul pe termen lung al pieţei şi pentru a sprijini creşterea economică a României. BCR este liderul pieţei în ceea ce priveşte atragerea de depozite (Ă2,6% an la an) şi şi-a consolidat nivelul de capital. Indiferent de rating, capacitatea de creditare a BCR nu va fi afectată", au declarat oficialii Erste pentru ZF.

Raiffeisen şi UniCredit nu au comentat până la închiderea ediţiei privind eventualele implicaţii ale deciziei Moody's asupra afacerilor locale.

Conform practicii obişnuite a agenţiilor de rating, americanii ar urma să anunţe astăzi şi scăderea calificativelor acordate filialelor locale ale celor mai mari trei bănci austriece, semnal care poate mări costul de finanţare individuală a BCR prin programul EMTN.

Raiffeisen are în lucru un program similar de finanţare pentru di­versificarea resurselor.

Erste a fost retro­gradată chiar cu două trepte de rating, grupul fiind penalizat din cauză că este prezent pe mai puţine pieţe decât Raiffeisen şi UniCredit Bank Austria, având o concentrare mai mare de riscuri.

Erste şi Bank Austria au acum rating "A3", în timp ce Raiffeisen stă mai bine cu "A2". Moody's a atribuit perspectivă negativă noilor ratinguri ale Erste şi UniCredit Bank Austria, în timp ce calificativul Raiffeisen are perspec­tivă stabilă.

"Există riscuri pentru Erste în particular legate de România şi Ungaria. În acelaşi timp vedem că fiica din Cehia este foarte profitabilă", a explicat Mathias Kulp­mann, responsabil la Moody's cu băncile din Austria, citat de agenţia austriacă de presă APA. Atât BCR, cât şi Erste Bank Ungaria au pier­deri şi au generat deja costuri importante pen­tru grup.

Kulpmann a menţionat că Raiffeisen şi UniCredit au portofolii mai diversificate pe regiune şi pot balansa mai bine riscurile. Totuşi, UniCredit Bank Austria are perspectivă negativă de rating din cauza evaluărilor privind banca-mamă din Italia.

"Modificarea ratingului are un impact limitat asupra Erste Group întrucât beneficiem de lichiditate solidă, susţinută de o bază de depozite foarte mare şi stabilă. Erste Group şi-a îmbunătăţit capitalul propriu în primul trimestru la 12,8 mld. euro şi şi-a asigurat deja integral nevoile de finanţare pentru 2012", pre­cizează reprezentanţii Erste.

Acţiunile Erste şi Raiffeisen au reuşit să se menţină în teritoriul pozitiv pe bursa de la Viena, cu atât mai mult cu cât ameninţarea scăderii ratingului plutea în aer de ceva vreme şi ca atare nu a constituit o surpriză pentru inves­titori. "Nu este o noutate pentru noi faptul că ameri­ca­nii consideră Europa Centrală şi de Est ca repre­zentând un risc. ECE rămâne cea mai dinamică regiune din Europa şi cu un potenţial de creştere pe termen mediu şi lung peste cel al zonei euro, iar Erste este bucuroasă să fie prezentă în regiune", adaugă acţionarul ma­joritar al BCR.

Având perspectivă negativă de rating, Erste s-ar putea simţi presată - la nivel teoretic - să-şi reducă expunerea pe pieţele cu cel mai ridicat grad de risc din regiune, însă cel puţin în cazul României grupul a investit deja atât de mult şi şi-a asumat angajamente atât de mari prin controlul asupra celei mai mari bănci, încât nu au de ales decât să meargă mai departe.

"Scăderea ratingurilor celor trei bănci reflectă vulnerabilitatea acestora vizavi de condiţiile dificile din anumite pieţe central şi est-europene unde operează şi riscul ca acestea să încaseze noi şocuri pe fondul continuării crizei datoriilor suverane din zona euro. Există riscul unei deteriorări a calităţii activelor din cauza expunerii pe aceste pieţe", potrivit Moody's.

Analiştii agenţiei americane consideră că băncile austriece au o capacitate limitată de a absorbi eventualele pierderi în ciuda majoră­ri­lor de capital din ultima perioadă. Un "buffer" de capital redus înseamnă inclusiv o capacitate redusă de a susţine cu fonduri noi subsidiarele din regiune. Pe de altă parte, agenţia de rating admite că cele trei bănci austriece au capa­citatea de a obţine venituri solide şi au o situaţie relativ stabilă pe piaţa de origine. "Un alt element pozitiv este faptul că aceste bănci au expuneri limitate pe titluri emise de ţările din extremitatea sudică a Europei."

Pentru subsidiarele locale ale celor trei bănci reducerea ratingului se poate reflecta în reducerea sprijinului financiar primit de la Viena, acestea fiind nevoite să se bazeze mai mult pe piaţa locală pentru a face rost de resurse, dar la costuri mai mari, spun analiştii.

"Primul efect ar fi ca finanţarea din piaţă pentru subsidiarele locale ale băncilor austriece să fie mai scumpă, ceea ce se va reflecta în dobânzile pe care acestea le vor plăti pentru a atrage depozite de la clienţi. Şocul creşterii do­bânzilor va fi destul de mare, având în vedere că pe piaţă există oricum presiune pe lichidităţi", consideră analistul financiar Florin Cîţu.

Chiar dacă mişcarea Moody's era antici­pată, anunţul de ieri a stârnit rumoare la Viena, aşa cum s-a întâmplat şi la sfârşitul anului trecut, când Austria a pierdut ratingul AAA din par­tea Standard & Poor's. Comenta­torii aus­tri­e­ci subliniază că în urma acelui eveniment prima de risc cerută Austriei de către investi­torii în obligaţiuni nu a crescut, pieţele înclinând să-şi facă propriile evaluări.

Thomas Url, economist la Institutul Austriac de Studii Economice Wifo, nu crede că vor urma creşteri ale costului de finanţare pentru băncile austriece. "O posibilă primă suplimentară de risc ar putea fi compensată de o posibilă reducere a dobânzii-cheie a BCE." Aceasta nu a venit însă ieri, BCE menţinând dobânda la 1%, deşi pe piaţă apăruseră aşteptări în sensul unei eventuale reduceri.

La solicitările presei austriece, Mathias Kulpmann, responsabil la Moody's cu băncile din Austria, a nuanţat mesajul transmis pe pieţe prin scăderea ratingurilor, afirmând că agenţia are încredere că modele de business aplicate în Europa de Est sunt foarte durabile şi profi­tabile, iar accentul pe finanţare locală, mai ales din depozite, va stabiliza profilul băncilor, chiar dacă ar putea avea drept consecinţă anumite scăderi ale profitabilităţii. El admite că Moody's se uită la regiune ca la un întreg, ca la o imagine complexă. "Vedem în primul rând afaceri foarte profitabile în Cehia, pe de-o parte, apoi afacerea Raiffeisen în Rusia este foarte importantă şi, desigur, în acelaşi timp vedem situaţia deosebită din Ungaria. România are propriile probleme, iar asupra unor ţări din Balcani s-au adunat norii în ultima perioadă."

Evident, Banca Austriei a reacţionat nega­tiv la evaluarea făcută de Moody's. "Acest anunţ nu este o surpriză şi nu trebuie supra­estimat", afirmă Ewald Novotny, guvernatorul băncii centrale a Austriei.

El spune că în cea mai mare parte băncile austriece operează pe pieţe stabile, cu perspective bune de creştere în anii următori şi de multe ori se face prea puţin distincţie între ţările Europei Centrale şi de Sud-Est. De asemenea, el a reamintit măsurile discutate cu băncile la începutul anului în vederea limitării riscurilor legate de expunerea pe regiune, făcând referire la controversata limitare a acordării de credite noi în funcţie de resursele atrase autonom de filialele locale. Numai că acest principiu nu a primit un caracter obligatoriu, rămânând mai degrabă cu statutul de recomandare.

"Sunt de acord că trebuie să ne uităm la diferenţele dintre ţări, dar trebuie să avem în vedere şi comparaţii la nivelul întregii Europe, respectiv cât de mult se poate decupla Europa de Est de evoluţiile din Europa Occidentală. Iar aici vedem anumite riscuri legate de efecte indirecte", îi răspunde analistul Moody's.

Friedrich Schneider, profesor de finanţe la Universitatea din Linz, vorbeşte despre un atac gratuit la adresa băncilor austriece şi consideră nejustificată referirea la Europa de Est ca motiv principal de scădere a ratingurilor având în vedere că situaţia regiunii nu s-a deteriorat, ba chiar în cazuri precum al Poloniei chiar s-a îmbunătăţit. "Nu avem nicio criză în Europa de Est", a spus Schneider, citat de agenţia austriacă APA.

La rândul său, Friedrich Mostbock, econimistul-şef al Erste Group, acuză Moody's că trece cu vederea faptul că împrumuturile acordate în Europa de Est sunt acoperite cu depozite, considerând că situaţia nu este bine înţeleasă.

Stefan Maxian, analist al grupului Raiffeisen, spune că motivaţia invocată de Moody's este plauzibilă, însă nu este nouă, iar problema generală a evaluărilor făcute de marile agenţii de rating este că tratează întreagă Europă de Est ca o regiune cu pieţe emergente. "Nu aş numi toate ţările din regiune, mai ales pe cele cu sisteme bancare mari Ð pieţe emergente. FMI a inclus deja Cehia şi Slovacia în categoria economiilor avansate, aşa că agenţiile de rating ar putea să se mai gândească un pic."

Totuşi, şi Comisia Europeană a criticat săptămâna trecută expunerea mare a băncilor austriece pe Europa Centrală şi de Est, numai că această expunere nu a crescut peste noapte, ci este rezultatul unei strategii urmate constant în ultimul deceniu, fără ca înainte de criză autorităţile să fi sunat vreun semnal de alarmă suficient de puternic.

Peter Brezinschek, economistul-şef al Raiffeisen, subliniază că băncile din regiune au continuat să înregistreze creşteri de depozite, spre deosebire de situaţia din ţările perifice ale zonei euro, iar loc de un credit crunch la nivelul Europei de Est s-au înregistrat creşteri ale creditării de două cifre.