Un producător de medicamente a obţinut în instanţă suspendarea plăţii taxei de clawback

Autor: Ioana David 07.06.2012

Un producător de medicamente a obţinut în instanţă suspendarea plăţii taxei de clawback, o taxă extrem de controversată care se aplică numai în industria de medicamente.

Astfel, producătorul nu trebuie să plătească această taxă pentru produsele vândute în primele trei luni ale acestui an, decizia fiind valabilă până când o altă instanţă va judeca dacă suma imputată companiei este corectă sau nu.

“În numele unei companii farmaceutice am obţinut suspendarea plăţii taxei de clawback pentru medicamentele vândute în primele trei luni ale acestui an”, au răspuns la solicitarea ZF reprezentanţii casei de avocatură Stoica & Asociaţii, care au consiliat firma respectivă. Ei nu au dorit să precizeze despre ce companie farmaceutică este vorba.

Producătorii de medicamente au contestat taxa de clawback, datele pe baza cărora a fost calculată şi nivelul extrem de mare la care s-a ajuns.

Clawback-ul este o taxă ce se plăteşte de producători şi se aplică numai în industria de medicamente pentru vânzările de produse compensate. Rolul taxei a fost de a controla consumul de medicamente astfel încât acesta să nu crească nesustenabil, iar companiile îşi calculează singure cât au de plată în baza datelor furnizate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) legate de consum şi a unei formule compexe stabilite prin lege.

Ideea introducerii taxei clawback în România a avut-o fostul ministru Ion Bazac, care spunea în 2009 că sistemul mai este utilizat şi în Italia, Polonia, Olanda, Ungaria, Belgia, Marea Britanie, Portugalia, Irlanda sau Franţa. Fiecare ţară calculează în mod diferit această taxă. În Franţa, spre exemplu, companiile plătesc clawback dacă într-un an creşterea lor este mai mare decât cea a pieţei.

În România, suma totală de plată este calculată ca o diferenţă între consumul efectiv de medicamente şi bugetul pe care statul prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) l-a alocat.

Din cauza unor neclarităţi, taxa nu s-a putut aplica până anul acesta, când în februarie a fost primul termen de plată. Companiile au plătit atunci pentru medicamentele eliberate în trimestrul patru al anului 2011, taxă care reprezenta aproximativ 17% din vânzările compensate.

Tranşa actuală, care trebuia plătită până pe 25 mai, este aferentă vânzărilor eliberate în primul trimestru al anului, şi se calculează după o formulă diferită. În medie, această taxă reprezintă acum 33,6% din vânzările de medicamente compensate.