David Cameron va fi audiat, joi, în legătură cu relaţiile pe care le are cu Rupert Murdoch

Autor: Clava Ungureanu 08.06.2012

Ministrul Finanţelor, George Osborne, şi vicepremierul Nick Clegg vor depune mărturie luni şi respectiv miercuri, potrivit comisiei Leveson, care a insistat pe legăturile strânse între unii lideri din cadrul grupului Murdoch şi Cameron.

Fostul premier John Major şi liderul laburiştilor, Ed Miliband, vor fi audiaţi marţi.

Cameron a înfiinţat personal această comisie în timp ce scandalul a înregistrat cea mai mare amploare vara trecută. News of the World, una din fostele publicaţii ale mangatului media Rupert Murdoch, este suspectată că ar fi regizat ascultarea a sute de persoane pentru a-şi asigura exclusivitatea legat de numeroase subiecte.

În special, şeful Guvernului a fost nevoit să se justifice în mod repetat cu privire la angajarea lui Andy Coulson, fost redactor al publicaţiei, în cadrul biroului de presă.

Ancheta independentă a fost încredinţată judecătorului Brian Leveson şi a scos la iveală legături strânse ale premierului conservator cu Rebekah Brooks, fost director la News International, care reuneşte publicaţiile britanice ale grupului Murdoch, şi cu soţul acesteia, prieten din copilărie al lui David Cameron.

Potrivit anchetei, Cameron ar fi încredinţat dosarul privind achiziţionarea BSkyB unui ministru, Jeremy Hunt, despre care ştia că favorizează oferta prezentată de Rupert Murdoch, interesat să obţină tot pachetul de acţiuni al companiei.