Centenarul Caragiale, marcat sâmbătă, la TVR Cultural şi la Radio România

Autor: Madalina Cerban 08.06.2012

În ziua comemorării a 100 de ani de la dispariţia cunoscutului dramaturg, moderatoarea Ioana Drăgan îi invită pe telespectatori să urmărească o dezbatere în transmisiune directă sub genericul "Centenar Caragiale: 9 iunie 1912 - 9 iunie 2012". Invitatul ultimei dezbateri a verii din seria dedicată "Anului Caragiale" este academicianul Eugen Simion.

Într-o ediţie anterioară a emisiunii moderate de Ioana Drăgan, cunoscuta actriţă Rodica Mandache vorbea despre dificultatea personajelor construite de Caragiale şi despre motivele pentru care I.L. Caragiale rămâne o provocare pentru un actor: "Rămâne o provocare, pentru că este îngrozitor de greu, pentru că nu te îndrăgosteşti de el când eşti distribuit într-un rol… e greu din prima secundă. Câ nd fac cu studenţii studiu pe Caragiale, găsesc de fiecare dată altă faţă a personajului, pe care nu o ştiam până atunci, deşi le-am jucat pe toate. Nu e un autor comod, nu e un autor care te face să sari în sus de bucurie că ai de făcut rolul respectiv şi e o mare capcană. Dacă nu eşti foarte profund, dacă nu-i găseşti tristeţea, dacă nu înveleşti în comicul ăsta în care şi-a învelit el opera… e foarte bogat dacă îl descifrezi. E o provocare, rămâne o provocare şi o să rămână întotdeauna, pentru că fiecare generaţie găseşte filonul ei în personajele lui Caragiale".

Dezbaterile moderate de Ioana Drăgan fac parte din programul special pe care TVR Cultural l-a pregătit pentru anul 2012, pentru a marca împlinirea a 160 de ani de la naşterea scriitorului I.L. Caragiale şi 100 de ani de la moartea sa.

Pe de altă parte, proiectul "Centenar Caragiale" (centenarcaragiale.radio3net.ro) se desfăşoară în cadrul Anului Caragiale, cu ocazia comemorării a 100 de ani de la moartea scriitorului (9 iunie 1912), în spiritul misiunii radioului public de promovare a valorilor culturii naţionale.

Pornind de la îndemnul lui Caragiale de a se adresa generaţiilor viitoare, pentru a consolida lucrarea înaintaşilor, s-a hotărât că proiectul "Centenar Caragiale" se va derula în cadrul postului Radio 3Net "Florian Pittiş". Alegerea acestui post al Societăţii Române de Radiodifuziune drept gazdă a proiectului s-a făcut ţinând cont de faptul că publicul său este unul preponderent tânăr, putând beneficia astfel şi de informaţii care să completeze educaţia şcolară şi să contribuie la consolidarea culturii generale, la familiarizarea tinerilor ascultători cu opera caragialiană în toată complexitatea ei, de la teatru, proză literară, poezie la proza jurnalistică, cu genurile şi speciile literare şi jurnalistice abordate de Caragiale. Nu în ultimul rând, la cunoaşterea esteticii caragialiene, desprinsă din reflecţiile autorului despre teatru, literatură, muzică, artă în general.

Acest proiect constă în realizarea unui portal multimedia: biografie, activitate, opera literară (teatru, proză, publicistică, poezie), opinii critice, corespondenţă, iconografie, informaţii de actualitate despre evenimente din Anul Caragiale. Accesând aceste pagini, cei interesaţi vor putea citi şi reciti cele mai importante scrieri ale lui Caragiale şi despre Caragiale, cu note şi comentarii edificatoare.

Într-o pagină separată vor fi postate 12 emisiuni de circa 30 minute, în format audio-video, realizate lunar, timp de un an. Autorii acestui proiect au în vedere în primul rând valorificarea înregistrărilor Radio România, de la cele aflate în Fonoteca de Aur până în prezent, dar şi realizarea unor înregistrări în premieră, cu fragmente din opera caragialiană care nu se regăsesc în Fonoteca Radioului.

Realizatorii sunt Costin Tuchilă (responsabil de proiect) şi Puşa Roth, imaginea şi montajul video sunt semnate de Adrian Jumugă, web designer - Adi Gheorghe, regizorul artistic - Vasile Manta. Redactorul-şef al Radio 3Net "Florian Pittiş" este Florin Dumitru.

Ion Luca Caragiale s-a născut la 30 ianuarie 1852 în satul Haimanale, astăzi satul I. L. Caragiale, din judeţul Dâmboviţa, şi a decedat pe 9 iunie 1912, la Berlin. I.L. Caragiale a fost un dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic şi ziarist român, de origine greacă. Este considerat a fi cel mai mare dramaturg român şi unul dintre cei mai importanţi scriitori români. A fost ales membru post-mortem al Academiei Române.