Cât investeşte o companie într-o campanie de branding?

Ziarul Financiar 10.06.2012

În lupta companiilor pentru a atrage clienţi într-o perioadă dificilă economic marcată de scăderea consumului brandul a devenit chiar mai important decât în anii de boom. În acest context, cât investeşte o companie într-o campanie de branding sau rebranding?

"Un proiect identitar variază între 15.000 şi 75.000 de euro în funcţie de obiective, context de piaţă şi lista de itemi ce compune pachetul identitar. Oricum, aceste sume sunt irelevante până nu intrăm în detalii pentru a surprinde unicitatea fiecărui proiect în parte", spune Cătălin Rusu, creative director şi managing partner al agenţiei de branding Rusu+Borţun Brand Growers. El mai spune că în general clienţii agenţiei sunt antreprenori locali sau regionali şi intraprenori din companii multinaţionale. Pe lista de clienţi se înscriu Medicover România, Goodies 97 sau Maastrich School of Management Romania.

"Ne bucurăm că am câştigat proiecte noi de la partenerii noştri de business mai vechi, respectiv Medicover Romania, unde ne-am ocupat de lansarea Medicover Hospital - Cel mai apropiat spital european şi încă un proiect pe care încă nu-l comunicam. De asemenea am câştigat un proiect de e-commerce pentru The Parts Group şi proiectul de implicare culturală "Under The Lion's Hat" pentru ING Bank". În acest an Rusu Ă Borţun Brand Growers a mai câştigat clienţi precum Goodies 97 (mezeluri), Iordache, Trofin şi Asociaţii (societate de avocatură), Maastrich School of Management Romania, Homeycomb Ltd UK (flash sales), Effecta Trading (Combuyers, TrendĂBuyers), TD MACI (servicii de catering aerian) şi un proiect pentru un jucător de pe piaţa de soft din România.

"Credem că ne aflăm într-o industrie care, în contextul economic actual, începe să îşi arate puterea şi să crească cu păşi mici dar siguri, lucru care a fost vizibil în anul 2010 când piaţa de branding a început să crească, la acel moment înregistrând o evoluţie pozitivă de 15% faţă de anul precedent", spune Alina Crangă, client service coordinator pentru agenţia de strategie şi design de brand BrandTailors. Ea explică faptul că treptat marketerii au început să realizeze importanţa pe care o are un brand bine fundamentat şi se orientează acum către agenţiile specializate pe acest segment, încercând să adauge valoare brand-urilor pe care le guvernează.

În fiecare an BrandTailors şi-a adăugat nume noi în portofoliul de clienţi. Alina Crangă explică faptul că un brand bine construit trebuie să poată rezista pe piaţă cel puţin 5 ani de la momentul lansării, lucru care nu le permite clienţilor să fie repetitivi decât în măsură în care au un portofoliu extins de produse şi în acest caz există posibilitatea pentru agenţie să lucreze pentru consolidarea întregului portofoliu de brand-uri. "Am contractat proiecte pentru clienţi noi, atât în materie de branduri de servicii cât şi de produs, pe care le vom dezvălui pe măsură ce le vom lansa la finalizarea procesului de dezvoltare. Aceştia activează în domeniul industriei textile ori sunt brand-uri care se manifestă cu preponderentă în mediul online, însă există clienţi noi şi din industria bunurilor de larg consum, pe categorii de produse pe care nu am mai activat până în prezent. Cu fiecare an creştem portofoliul de clienţi şi îl diversificăm, acest process derivând din natura businessului".

În ceea ce priveşte preţul unui proces de branding sau rebranding Alina Crangă spune ca înainte de toate un proiect este definit că să poată fi evaluat. În funcţie de această definiţie este măsurată valoarea investiţiei, care reflectă în mod real implicaţiile pe care un asemenea tip de proiect le are atât asupra brand-ului în sine cât şi asupra categoriei în care activează. "Putem vorbi de proiecte care pot atinge câteva zeci de mii de euro, dar şi de proiecte care pot depăşi câteva sute de mii de euro, fiind în mod direct influenţate de complexitatea intrinsecă fiecăruia".

În condiţiile economice actuale, în care consumatorul român este mai prudent în achiziţii decât în anii anteriori, brandul este mai important ca oricând, conchide Cătălin Rusu.