Cristian Ţopescu propune ca viitorul CA al TVR să fie format din membri ai uniunilor de creaţie

Autor: Madalina Cerban 12.06.2012

Comisiile pentru Cultură din Camera Deputaţilor şi Senat s-au reunit, marţi, într-o şedinţă comună pentru a analiza rapoartele de activitate al TVR pe anul 2010 şi 2011.

În timpul discuţiilor, senatorul PNL Cristian Ţopescu a spus că se va abţine să voteze atunci când se va supune la vot aprobarea sau respingerea rapoartelor TVR. "În 35 de ani de activitate în TVR, cu o pauză impusă de şapte ani, am lucrat sub 16 preşedinţi-directori generali. Singura persoană care şi-a îndeplinit mandatul de patru ani a fost Cristian Hagi Culea, ceilalţi au fost schimbaţi", a spus Ţopescu.

El a spus că, în condiţiile în care rapoartele TVR vor fi respinse, fapt care va implica automat şi schimbarea conducerii Televiziunii Române, Parlamentul nu va schimba politizarea televiziunii. "(. ..) pentru că membrii viitorului Consiliu de Administraţie (al TVR, n.r.) vor vota conform intereselor partidelor sau conform unor interese personale, pentru că sunt multe de astea în TVR", a spus Ţopescu.

El a făcut referire şi la faptul că Raluca Turcan, preşedintele Comisiei de cultură a Camerei Deputaţilor, a susţinut un proiect legislativ pentru separarea funcţiei de preşedinte al TVR de cea de director general al TVR.

"Eu aş veni cu următoarea propunere, ca viitorul CA să fie format din membri ai uniunilor de creaţie, ai Uniunii Scriitorilor din România, ai Uniunii Compozitorilor, ai Uniunii Artiştilor Plastici (...) Viitorul TVR este o conducere de profesionişti şi nu de oameni politici", a spus Ţopescu. El a mai spus că "adevăraţii profesionişti din TVR au obosit şi nu se simt prea bine".

În prezent, discuţiile privind rapoartele de activitate ale TVR pe anii 2010 şi 2011 continuă.

După votul din Comisiile de cultură, rapoartele TVR urmează să intre în plenul Parlamentului. Dacă vor fi respinse, întregul Consiliu de Administraţie al TVR va fi înlocuit. Articolul 46, alin. 7 din Legea 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea SRTV prevede că "respingerea de către Parlament a raportului anual atrage demiterea, de drept, a consiliului de administraţie respectiv".