Banca centrală a Germaniei semnalează riscurile implicate de o uniune bancară în UE

Autor: Anca Dumitrescu 12.06.2012

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a cerut tuturor statelor UE să acţioneze rapid pentru integrarea sistemelor bancare prin supraveghere transfrontalieră şi asigurarea comună a depozitelor. Un astfel de "pas mare" ar putea fi pus în practică cel mai devreme anul viitor, a afirmat Barroso într-un interviu acordat Financial Times.

Sabine Lautenschlager, vicepreşedinte al Bundesbank, a apreciat însă că uniunea bancară poate funcţiona doar în tandem cu o uniune fiscală, respectiv anumite reguli transfrontaliere comune referitoare la construirea bugetelor.

Punctul de vedere conservator al Bundesbank reflectă opoziţia mai largă din Germania la orice acord care ar obliga-o să salveze bănci din ţări mai vulnerabile, în lipsa unor măsuri de integrare a politicilor bugetare şi de cheltuieli.

Băncile din Germania au semnalat deja opoziţia faţă de folosirea programelor lor de garantare a depozitelor pentru salvarea băncilor din alte ţări.

Guvernatorul Băncii Franţei, Christian Noyer, consideră că uniunea monetară europeană trebuie să se transforme într-o uniune financiară, statele din zona euro având nevoie să asume în comun responsabilităţi în supravegherea sistemului bancar, în gestionarea crizelor şi în garantarea depozitelor bancare.