Start în cea mai mare licitaţie din telecom

Autor: Adrian Seceleanu 13.06.2012

Guvernul României a dat ieri undă verde licitaţiei care va stabili ce operatori de telefonie mobilă vor oferi servicii de comunicaţii în România până în anul 2029, adoptând în şedinţa de ieri hotărârea care stabileşte preţurile minime de pornire pentru licenţe.

Statul se aşteaptă să încaseze minimum 700 de milioane de euro dacă vinde toate li­cenţele, dar suma ar putea ajunge uşor la 1 mld. euro. Câş­tigătorii va trebui să plătească în­trea­ga su­mă pâ­nă la finele anului viitor.

Această licita­ţie, cea mai mare organizată vreodată de România, pune pe masă atât licenţele de operare ale giganţilor Orange, Vodafone şi Cos­mote - care trebuie să se lupte să le recâştige, cât şi un spectru radio nou, eliberat de Armată, care va permite lansarea unor reţele 4G. La competiţie şi-a anunţat participarea şi cel mai mare grup telecom controlat de un român - RCS&RDS, însă la licitaţie pot participa şi operatori noi, care nu au încă operaţiuni în România sau alte companii locale.

Pregătirea licitaţiei a demarat în martie, dar procedurile au fost întârziate de schimbarea guvernului, la începutul lunii mai.