Romet a finalizat două investiţii, totalizând 8 mil.euro, şi mizează pe afaceri mai mari cu 7-8%

Autor: Cristina Cuncea 14.06.2012

"Săptămână viitoare vom inaugura o investiţie la Buzău, de peste 4 milioane de euro, într-o fabrică de producţie de stingătoare de incendiu, cu o capacitate de 1,5 milioane de bucăţi pe an. În tomnă va fi funcţională şi o turnătorie de fontă grafit modular de peste 15.000 de tone pe an, investiţie tot de circa 4 milioane de euro. Aici am cumpărat de la stat o fabrică şi am avut deja infrastructura, altfel în total am fi investit 12-15 milioane de euro", a declarat agenţiei MEDIAFAX Constantin Toma, prezent la conferinţa "Cei mai mari jucători din economie", organizată de Ziarul Financiar.

În aceste condiţii, grupul mizează în acest an pe o creştere de 7-8% a cifrei de afaceri, de la rulajul de 300 milioane de euro obţinut în 2011.

"Nu vrem să alergăm după cifra de afaceri, vrem să ne mărim profitul care este afectat de scăderea preţurilor, de competiţia mare de pe piaţă. De aceea vrem să mărim capacitatea de export, iar aceste investiţii merg în acest sens", a spus Toma.

Pentru cele două investiţii, grupul a utilizat fonduri proprii, iar în paralel Romet are trei proiecte în domeniul agriculturii finanţate din fonduri europene, totalizând 10 milioane de euro, dintre care unul sau două vor fi finalizate în acest an.

Un alt proiect de investiţii vizat de grupul din Buzău este un parteneriat cu o companie din Coreea de Sud, în vederea fabricării de produse pentru industria apei, destinate pieţei europene.

În ceea ce priveşte evoluţia economiei, Toma este de părere că România are nevoie de reindustrializare, dar făcută de români, nu de multinaţionale.

"Este cel ma important lucru pe care Guvernul trebuie să-l facă. Noi, antreprenorii, nu cerem bani, dar cerem o altă abordare. Nu avem o strategie pentru dezvoltarea acestei ţări. Toţi banii care vin se duc afară pe produse străine. Importăm mâncare de 3,7 miliarde de euro anual şi aceste produse vin de afară, în condiţiile în care ar trebui să ne gândim să facem ceva pentru industria alimentară locală. Nu putem să vindem fructe şi legume la marginea drumului", a adăugat Toma.

Principalele firme din grup sunt Grup Romet, Aromet, Romtem şi Agroglobal.