​Topul creşterilor bursiere de la începutul anului: 1. Vietman, 2. Pakistan, 3. Islanda. România a căzut pe 27

Autor: Andrei Chirileasa 14.06.2012

Bursele din Vietnam şi Pakistan le-au adus cele mai mai câştiguri investitorilor de la începutul anului, ambele având creşteri de 20-21%, pe locul al treilea fiind în mod surprinzător bursa din Islanda, mica ţară scandinavă care a intrat în faliment în 2008, cu o creştere de 17,7%, potrivit unei analize realizate de firma de brokeraj britanică Bespoke Investment Group.

Bursele din Filipine, Kenia şi Estonia au înregistrat creşteri de peste 14%, iar prima piaţă europeană mai importantă din top este Turcia, pe locul al şaptelea, cu o creştere de 13,9%.

Bursa din România, care după primele două luni ale anului se situa pe locul al patrulea în topul creşterilor mondiale, a căzut pe 27, după ce corecţiile puternice din luna mai au anulat cea mai mare parte a câştigurilor din ianuarie şi februarie, când indicele BET a câştigat peste 20%. În acest moment, principalul indice al bursei de la Bucureşti mai are un avans de doar 3% faţă de finalul anului trecut.

România a fost întrecută şi de Polonia, care ocupă locul 26 cu o creştere de 3,27%.

Dintre pieţele mari, cea mai mare creştere o are SUA, cu un avans de 5,15%, care a depăşit Germania (3,87%), ceea ce arată că investitorii se cam feresc în ultima perioadă de pieţele europene, din cauza incertitudinilor din zona euro.

La polul opus, printre cele mai mari pierderi le-au înregistrat pieţele din Spania (-22%), Grecia (-19%), Portugalia (-15%) şi Italia (-14%), adică tocmai ţările care se confruntă în prezent cu cele mai mari probleme.

Topul scăderilor este condus de Ucraina, cu o scădere de 31%. Ucraina a pierdut mult la capitolul imagine după revenirea la putere a formaţiunilor politice pro-ruse, dar şi pe fondul scandalului legat de fostul premier Iulia Timoşenko, care ar fi fost supusă unor abuzuri fuzice pe perioada încarcerării.