Spania respinge pentru moment austeritatea cerută de FMI

Autor: Ioana Nita 18.06.2012

Spania nu va implementa ultimele recomandări făcute de Fondul Mo­netar In­ter­naţional (FMI) care includ reducerea salariilor în sectorul public şi majorarea TVA, deoa­rece acestea nu au caracter obligatoriu, a declarat recent premierul spaniol Mariano Rajoy, potrivit Associated Press.

FMI este una dintre cele trei instituţii la care guvernul lui Rajoy a apelat pentru evaluarea stării siste­mului bancar spaniol înainte de a negocia un plan de salvare de 100 miliarde euro pentru creditorii care au dificultăţi financiare.

Cel mai recent raport emis de FMI nu s-a referit la starea sistemului bancar, ci a fost o analiză asupra stării economiei spaniole, raportul FMI criticând Spania pentru că a ratat ţinta de reducere a deficitului în 2011. Anul trecut, deficitul bugetar al Spaniei a fost de 8,9% din PIB, cu mult peste nivelul maxim de 3% impus de Uniu­nea Europeană. Pentru anul acesta, obiectivul lui Rajoy este de a reduce deficitul la 5,3% din PIB, însă FMI consideră această ţintă ca fiind "foarte ambiţioasă" şi cel mai probabil nu va fi atinsă.

FMI a sugerat ca auto­rităţile din Madrid să mă­rească taxa pe valoarea adău­gată (TVA), care a fost ma-jorată de guvernul socialist anterior la 18%, acesta redu­când şi salariile din sectorul public cu 5% în 2010.

Rajoy însă a îngheţat salariile, refuzând să le mai reducă sau să mărească taxele, dat fiind că economia intră într-o dublă recesiune.

Pre­mierul a declarat că recomandările FMI sunt doar sugestii şi că nu le va imple­menta pentru moment.

Premierul Spaniei a afir­mat că în prezent cel mai im­portant pentru Europa este să reabiliteze imaginea monedei unice: "Europa trebuie să transmită lumii că uniunea monetară este un proiect ireversibil".