Ecopaper Zărneşti aşteaptă un câştig de 3,3 mil. € în acest an

Autor: Laurentiu Cotu 19.06.2012

Producătorul de hârtie pentru carton ondulat Ecopaper Zărneşti mizează în acest an pe un profit net de aproximativ 14,6 mil. lei (3,3 mil. euro), la o cifră de afaceri de 118,3 mil. lei (26,9 mil. euro). Anul trecut, compania a realizat afaceri totale de 115,3 mil. lei (circa 27 mil. euro) şi un câştig net de peste 12,4 mil. lei (circa 2,9 mil. euro). Ponderea exportului ajungea anul trecut la 30% din totalul cifrei de afaceri a companiei.

"Pentru acest an am bugetat o cifră de afaceri de peste 118 mil. lei şi aşteptăm un câştig de 14,5 mil. lei. De asemenea, vrem să creştem la 32% ponderea vânzărilor la export", a declarat pentru ZF Transilvania Aronică Oncioiu, director general Ecopaper Zărneşti.

Compania produce şi comercializează hârtie wellenstoff, ecoliner şi schrenz. Materia prima utilizată în producţie o reprezintă deşeurile de hârtii şi cartoane. Principalii furnizori de maculatură ai Ecopaper sunt companiile producătoare de ambalaje din carton ondulat şi firmele de pe piaţa internă care se ocupă cu colectarea deşeurilor de hârtie.

Ecopaper şi-a bugetat pentru acest an investiţii totale de 10,2 mil. lei (2,3 mil. euro), după ce anul trecut a mai investit încă 12,4 mil. lei (2,7 mil. euro) în dezvoltarea companiei. Ecopaper avea anul trecut 140 de angajaţi. Conducerea companiei spune că salariul mediu net va creşte de la 1.347 lei în 2011 la 1.480 lei în acest an.

Producătorul Ecopaper este controlat de compania Ecopack din Ghimbav (AMCP), care la rândul ei este deţinută de omul de afaceri Vladimir Cohn. Producătorul de carton ondulat Ecopack Ghimbav a înregistrat anul trecut o creştere cu 22% a afacerilor până la 86 mil. lei (20,3 mil. euro). Mai mult, în 2011 profitul net al companiei a crescut de aproape patru ori, la 1,7 mil. lei (0,4 mil. euro), potrivit raportului anual.

Principalii jucători de pe piaţa locală de carton ondulat sunt Pehart Tec, Rondocarton, Romcarton, Dunapack Rambox Prodimpex, Vrancart, Ecopaper, Ecopack sau Ambro Suceava.