Cum “ştie” Google că traficul e aglomerat în Piaţa Victoriei

Autor: Adrian Seceleanu 20.06.2012

Informaţiile "în timp real" furnizate de Google în ce priveşte starea traficului auto din Bucureşti şi unele porţiuni ale drumului european E81 - prin care utilizatorii pot observa pe hartă marcate cu roşu porţiunile aglomerate -, nu se bazează pe date furnizate de autorităţi, sau printr-o prelucrare a datelor generate printr-o monitorizare video - ci exclusiv pe baza datelor colectate şi prelucrate de companie de la smartphone-urile utilizatorilor care se află în locaţiile respective - şi care au modulul GPS activ şi aplicaţia Google Maps pornită, potrivit informaţiilor furnizate de companie.

În aceste condiţii o şosea blocată de maşini în care nu se află niciun utilizator sau puţini posesori de smartphone-uri cu aplicaţia Google Maps instalată şi activă nu va putea fi afişată de aplicaţia companiei ca fiind aglomerată.

"Informaţiile referitoare la trafic sunt colectate de la utilizatorii care folosesc Google Maps de pe terminalele mobile sau Navigarea cu Hărţi Google de pe terminalele mobile", au precizat pentru ZF reprezentanţi ai companiei. Google a anunţat că începând de astăzi hărţile Google vor include condiţiile de trafic din Bucureşti şi de pe anumite porţiuni ale drumului european E81.

Odată îndeplinite cele două condiţii "telefonul tău trimite date anonime către Google, care descriu cât de repede te deplasezi. Când combinăm datele privind viteza ta cu datele privind viteza de la alte telefoane de pe acelaşi drum - din miile de mobile care sunt în mişcare în oraş la un moment dat, ne facem o impresie destul de exactă despre condiţiile de trafic, în timp real", potrivit datelor de pe blogul oficial al Google. "Combinăm încontinuu aceste date, pe care apoi le trimitem gratuit înapoi către tine prin stratul <<trafic>> din aplicaţia Google Maps. Este un efort aproape zero din partea ta: doar dă drumul la Google Maps pentru mobil înainte de a porni maşina - şi cu cât mai mulţi oameni participă, cu atât mai exacte vor fi informaţiile despre trafic".

Google Android este cel mai utilizat sistem de operare pentru smartphone-uri din România. Aplicaţia Google Maps este disponibilă însă şi pentru alte smartphone-uri, precum Apple iPhone.

În acest an piaţa de smartphone-uri din România este estimată la mai mult de un milion de unităţi, faţă de aproximativ 600.000 anul trecut.