Ionuţ Costea: Lumea cunoşte foarte puţin produsele EximBank, inclusiv în bănci, dar situaţia este în schimbare

Autor: Andrei Cîrchelan 20.06.2012

Garanţiile oferite de Eximbank pentru proiecte de dezvoltare au fost foarte puţin cunoscute în piaţă până nu demult, situaţie care s-a schimbat însă în urma unor proe de promovare, afirmă Ionuţ Costea, preşedintele EximBank.

"Împreună cu institutul bancar român şi cu ANEIR am mers în aproape toate judeţele unde am prezentat comunităţii de afaceri produsele de susţinere a exportului. Lumea cunoştea foarte puţin aceste produse, inclusiv în bănci.După acest efort, am umblat şi la procedurile interne şi am redus timpii de analiză. Pentru garanţii de până la 1,5 mil uro răspunsul se oferă în 10 zile, după simplificarea procedurii", susţine Costea.


"A crescut de 11 ori volumul garanţiilor în ultimii trei ani, până la 2 miliarde, în urma campaniei de promovare a produselor Eximbank. Campionii solicitării de garanţii sunt în sectoarele de IMM-uri şi de energie", a declarat bancherul.

Ionuţ Costea conduce EximBank din martie 2009. Înainte de a ocupa această funcţie a fost preşedinte al Emporiki Bank, respectiv preşedinte Raiffeisen Banca pentru Locuinţe. Până în anul 2000 a deţinut funcţiile de director adjunct la BERD, secretar general adjunct la Ministerul Finanţelor şi secretar de stat la Ministerul Finanţelor Publice. Are un doctorat în economie mondială şi a participat la cursuri de pregătire în domeniul Managementului Financiar, Pieţelor de Capital şi Administrării Afacerilor Internationale (SUA, Elveţia, Suedia).