Ar putea băncile greceşti să ceară plata anticipată a creditelor dacă se retrag din România?

Autor: Ciprian Botea 20.06.2012

Românii care au luat împrumuturi de la băncile cu acţionariat elen nu vor avea de suportat costuri mai mari şi nu vor fi obligaţi să ramburseze anticipat creditele în scenariul în care acţionarii băncilor ar decide să se retragă de pe piaţa locală ca urmare a înrăutăţirii crizei din Grecia.

Subsidiarele locale ale grupurilor elene aveau la finalul lunii martie credite cu o valoare cumulată de aproape 12 miliarde de euro, potrivit datelor raportate la Atena. Băncile elene şi-au subţiat constant portofoliile în ultimii ani în condiţiile în care au primit mai puţină finanţare de la acţionari, iar depozitele atrase pe plan local nu le-a permis să-şi dezvolte businessul.

Accentuarea crizei din Grecia şi discuţiile privind o eventuală decizie de retragere a susţinerii băncilor locale de către acţionarii greci au produs un val de îngrijorare în rândul clienţilor, principala teamă a acestora fiind că banca le-ar putea cere să ramburseze creditele înainte de scadenţă.

Bancherii afirmă că legea nu le permite să solicite plata anticipată a creditelor dacă debitorul şi-a plătit la timp ratele şi a respectat toate clauzele din contract, băncile care ar decide să se retragă de pe piaţă putând cel mult să-şi vândă portofoliile unor alte instituţii de credit. Contractele de credit, inclusiv nivelul dobânzii, nu pot fi modificate însă de băncile care achiziţionează portofoliile respective, pentru clienţii singura modificare fiind aceea că merg într-o altă sucursală ca să îşi plătească ratele lunare.

"Condiţiile din contractul iniţial nu pot fi modificate unilateral de către noua bancă din motive de protecţie a consumatorului. Şi nici la creditele corporate contractele nu pot fi modificate. Singura situaţie în care pot fi aduse modificări contractului de credit este aceea în care debitorul este de acord cu acestea", explică avocatul Gheorghe Piperea.

El afirmă, de asemenea, că băncile nu pot să ceară rambursarea anticipată a creditului cât timp clientul îşi plăteşte la timp ratele. Mai mult, băn­cile greceşti, care deţin peste 15% din activele de 80 mld. euro ale sistemului bancar local, spun că sunt bine poziţionate pe piaţă şi nu au în plan să se retragă sau să vândă portofolii de credite.

"Alpha Bank este un jucător de top pe piaţa românească, bine poziţionat, cu prezenţă naţională echilibrată şi care beneficiază de un brand puternic. Banca îşi va continua activitatea pe piaţa românească, inclusiv prin oferirea de produse de creditare", au declarat reprezentanţii Alpha Bank, cea mai mare dintre instituţiile de credit cu acţionariat elen.

Teama clienţilor care au credite la băncile elene vine în contextul în care iniţial îngrijorarea faţă de situaţia acestora se manifestase iniţial în rândul deponenţilor, care au retras pe parcursul anului trecut circa un miliard de euro din economiile ţinute la cele mai mari patru bănci cu acţionariat elen - Alpha Bank, Banc­post, Piraeus şi Banca Românească.

Situaţia s-a mai detensionat însă în primul trimestru din acest an, când cele patru bănci au raportat o creştere agregată cu circa 40 mil. euro a volumului depozitelor atrase. Tensiunile au reizbucnit însă în luna mai, astfel că cifrele de la jumătatea anului ar putea contura un tablou diferit.