Georgios Papadimitriou, Ernst & Young: România este norocoasă, ca şi Grecia, pentru că nu are expunere atât de mare pe produse derivate

Autor: Ciprian Botea 21.06.2012

Numărul ridicat de bănci prezente în România (41) nu este sustenabil în această perioadă de criză, o si­tua­ţie care va determina probabil mulţi jucători să se re­tragă din piaţă.

 

În Grecia, spre exemplu, este aşteptată o con­solidare a sistemului bancar - trecerea la fondul de stabi­litate va facilita pro­cesul de con­soli­dare. Astăzi este mai greu ca nici­odată să faci prognoze pe 3 sau 5 ani.

 

Apariţia crizei a ge­ne­rat un val de re­gle­men­tări noi, care vor face ca sistemul ban­car să devină mai ro­bust. Riscul este mult mai important - sub­sidiarele trebuie să se descurce mai mult pe cont propriu. Noile regle­men­tări din contabilitate IFRS vor acorda o importanţă mult mai mare riscului.

 

Presiunea provizioanelor va creşte pentru că nivelul acestora va trebui să se bazeze pe pierderile estimate, nu pe pierderile curente. Anii care urmează nu vor fi uşori pentru bănci.

 

România este norocoasă, ca şi Grecia, pentru că nu are expunere atât de mare pe produse derivate. Autorităţile locale din această parte a lumii vor deveni tot mai agresive pentru că le este frică pentru stabili­tatea financiară a economiilor proprii.

 
 

Cine este Georgios Papadimitriou

 

Este Partener Asistenţă în Afaceri, Ernst & Young Risk Advisory Leader Europa Centrală şi de Sud-Est

 

Are o experienţă de peste 10 ani în domeniul managementului riscului în cele mai mari bănci in Europa de Sud-Est.

 

Este partener al firmei de audit şI consultanţă fiscală Ernst&Young din 2007.

 

Este deţinător al diplomelor de Chartered Financial Analyst (CFA), Professional Risk Manager (PRM), Financial Risk Manager (FRM) şi Certified Financial Services Auditor (CFSA).

 

A absolvit cursurile universiăţii de economie şi afaceri din Atena şi are un masterat în contabilitate - finanţe obţinut în cadrul London School of Economics.