Administraţia Prezidenţială: Guvernul României nu a dorit să includă pe agenda CSAT insolvenţa Hidroelectrica

Ziarul Financiar 22.06.2012

Insolvenţa Hidroelectrica, cel mai mare scandal din economia românească din ultimul deceniu, nu a fost inclusă de guvern pe agenda Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), iar Administraţia Prezidenţială nu are informaţii oficiale despre această operaţiune, au comunicat reprezentanţi de la Palatul Cotroceni, la o solicitare a Ziarului Financiar.

"Din cauză că Guvernul României nu a dorit să pună pe agenda CSAT subiectul insolvenţei societăţii Hidroelectrica, Administraţia Prezidenţială nu are informaţiile oficiale legate de această operaţiune şi, prin urmare, se află în imposibilitatea de a se pronunţa pe acest subiect", se arată într-un comunicat emis de Administraţia Prezidenţială.

De asemenea, susţine că "Guvernul României şi-a asumat decizia privind intrarea în insolvenţă a companiei Hidroelectrica fără a pune acest subiect în dezbaterea CSAT, asumându-şi, astfel, decizia şi consecinţele ei".

Ziarul Financiar a cerut Preşedinţiei să clarifice dacă a Administraţia Prezidenţială a fost informată de situaţia de la Hidroelectrica, si dată find gravitatea situaţiei - având în vedere că Hidroelectrica produce 25% din energia electrică a României - nu era necesară convocarea CSAT.

Preşedintele Traian Băsescu nu s-a pronunţat public până în prezent asupra subiectului Hidroelectrica.

Insolvenţa Hidroelectrica ar putea îngheţa creditarea şi pentru companiile de stat, unul dintre puţinele sectoare din economie pe care bancherii s-au încumetat să-l crediteze în ultimii ani, iar efectele negative anulează eventualele câştiguri pe care statul le-ar obţine din anularea sau renegocierea contractelor bilaterale ale producătorului de energie, susţin analiştii.