Orzul dă primul semnal pentru anul agricol: plus 15% la preţuri cu două săptămâni înainte de recoltă

Autor: Gabriel Razi 23.06.2012

Orzul dă primul semnal pentru anul agricol: plus 15% la preţuri cu două săptămâni înainte de recoltă

Orzul, o piaţă de 250 de milioane de euro aflată tradiţional în umbra grâului şi porumbului, dă în acest an primul semnal important pentru evoluţia locală a cotaţiilor materiilor prime agricole.

Cu trei săptămâni înainte ca întreaga recoltă de orz să ajungă din câmp în hambare şi în silozuri preţurile au ajuns să fie cu 15% mai mari decât în aceeaşi perioadă din 2011, arată datele Ministerului Agriculturii (MADR).

Totuşi, mulţi fermieri nu vor reuşi să vândă la preţul maxim în condiţiile în care o bună parte din recoltă a fost afectată de ploi, urmând a fi vândută cu discount pentru că marfa nu va îndeplini standardele impuse de marii comercianţi de cereale.

Evoluţia recoltei şi a preţurilor pentru orz afectează direct afacerile crescătorilor de animale, ale producătorilor de furaje, dar şi ale jucătorilor din industria berii sau ale celor din piaţa de panificaţie şi morărit.

"Am început să facem achiziţii din noua recoltă. În port în Constanţa preţul pentru marfa încărcată pe navă este undeva la 195 de euro. Anul trecut la fermier preţul era de aproximativ 170-173 de euro. Din punct de vedere al cantităţii totale de orz, nu sunt mari diferenţe faţă de anul trecut. În general, nu au fost probleme majore pentru că plantele au avut pătură de zăpadă în iarnă", spune Cezar Gheorghe, director general al Ameropa Grains, unul dintre primii cinci jucători de pe piaţa comerţului cu materii prime agricole din România

De cealaltă parte, Gabriel Bărbălău, proprietar al United Grain Grup, una din puţinele companii deţinute de români din trading-ul local de materii prime agricole, spune la rândul lui că nivelul de concurenţă pentru achiziţiile de orz este foarte mare în acest moment, însă el adaugă că marfa disponibilă până în acest moment are probleme din punct de vedere al calităţii.

"Pe piaţă este o nebunie cu orzul, este prost din punct de vedere al calităţii şi puţin, boabele sunt verzi şi umiditatea produselor este ridicată ca urmare a ploilor din ultimele luni."

Traderul subliniază că situaţia din acest moment de pe piaţa orzului este ieşită din comun pentru că în general "preţul era cu 20 de euro sub cotaţia grâului, iar acum a sărit cu 30 de euro peste grâu".

Dacă tendinţa de creştere a preţului pentru orz se păstrează şi în cazul grâului şi porumbului, preţurile pentru cele două materii prime vor ajunge în punctul maxim înainte de recoltare la 205-201 euro/tonă, respectiv 210-215 euro/tonă, potrivit estimărilor ZF.

Producătorii nu se grăbesc să vândă

Problemele de calitate ale orzului sunt confirmate şi de fermieri care subliniază că în unele zone ploile au afectat producţia. Cu toate acestea, cei care au terminat de recoltat s-au grăbit să vândă pentru că preţurile au avansat rapid în ultima perioadă. Odată ce producţia va fi recoltată de grosul fermierilor, cotaţia ar urma să coboare ca urmare a ofertei mari de pe piaţă.

"Abia am intrat să recoltăm, iar preţul este în continuare în creştere. Am dat deja comercianţilor 600 de tone, adică 40% din toată recolta. Am vândut la 770 lei/tonă (175 euro/tonă). Preţurile au crescut la nivelul ăsta foarte rapid, în urmă cu o săptămână erau oferte de 720 lei (163 euro)/tonă", spune Cristian Lupu, reprezentant al firmei Novara Fructis din Dolj, care exploatează 500 de hectare de teren, din care jumătate este acoperit cu orz.

Mai mult, fermierul pune creşterea preţurilor pe seama recoltei mai mici faţă de anul trecut. "Am avut o producţie mai slăbuţă, undeva la 4,5 tone la hectar după ce anul trecut am scos 5 tone. În unele zone din ţară sunt şi ceva probleme de calitate."

Deşi preţurile sunt în creştere în aşteptarea noii recolte, unii fermieri nu se grăbesc să trimită producţia în silozurile traderilor în condiţiile în care ei estimează că preţul din acest an nu a atins punctul de maxim.

"Încă nu vând nimic. Nu am semnat niciun contract şi nici nu semnez. Este prea multă agitaţie pe piaţă ca să vând. Stau (comercianţii - n. red.) la capătul tarlalei cu camioanele, poate vindem. Recoltez săptămâ­na viitoare, pun în hambare şi în siloz după care mai vedem", spune Aurel Placinshi, director general al Societăţii Agricole Moldova din Ţigănaşi, judeţul Iaşi, care exploatează 4.500 de hectare de teren, din care aproape 10% este acoperit cu orz.

Citiţi mai multe detalii pe www.zfcorporate.ro