Cu acţionarii tot mai nervoşi, administratorul SIF Muntenia încearcă să se salveze şi anunţă schimbarea strategiei: Renunţăm la prudenţă

Autor: Roxana Pricop 24.06.2012

În primul interviu acordat presei după şapte ani, Gabriel Filimon, directorul executiv al SAI Muntenia Invest, societatea care administrează averea de 280 milioane de euro a SIF Muntenia (SIF4), vorbeşte despre nevoia de schimbare şi de deschidere către piaţă pentru un SIF acuzat de acţionari că este prea conservator. Ieşirea lui publică vine în contextul în care acţionarii mari ai SIF sunt tot mai nemulţumiţi de rezultate şi încearcă să schimbe conducerea.

La 51 de ani, Gabriel Filimon este unul dintre cei mai puternici administratori de SIF. Chiar dacă numele lui nu este la fel de cunoscut ca acelea ale lui Mihai Fercală (preşe­dintele SIF Transilvania) sau Ioan Cuz­man (preşedintele SIF Banat-Crişana), Fi­limon este în conducerea SIF Mun­tenia încă de la înfiinţarea acestuia, în 1993, şi îi ştie toate secretele. Până acum, el a preferat să rămână în umbră, dar presiunea tot mai mare a acţio­narilor pe conducerea SIF Muntenia l-a deter­minat să iasă în faţă.

"Până acum domnul Petre Szel a fost cel care a comunicat în numele societăţii de administrare, însă acum am considerat că este mai bine să fiu eu cel care acordă interviul", a spus Gabriel Filimon în deschiderea interviului acor­dat Ziarului Financiar.

Interviul a avut loc la două săptă­mâni distanţă de Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) din 6 iulie, mo­ment cheie pentru viitorul SIF-ului pentru că atunci se va decide noua structură a conducerii SIF Muntenia.

Alături de Petre Szel, preşedintele şi directorul general al SAI Muntenia In­vest, Gabriel Filimon este cea mai in­fluentă persoană din conducerea firmei responsabile de administrarea acti­velor SIF Muntenia. Cei doi fac stra­te­gia de investiţii şi decid momentul şi termenii tranzacţiilor realizate de SIF. Discret şi cu puţine apariţii publice, Gabriel Filimon este "cel mai vechi om din SIF Muntenia": a început în 1993 la Fondul Proprietăţii Private Muntenia, stră­moşul SIF4, şi împlineşte un deceniu de mandat în calitate de director exe­cutiv.

Spargerea tăcerii prin acordarea unui interviu face parte dintr-o cam­panie mai amplă de comunicare în care s-a angajat Muntenia Invest cu scopul de a-şi îmbunătăţi imaginea şi de a se apropia de acţionarii care cer schim­barea la SIF4. Societatea de adminis­trare a angajat de curând compania de relaţii publice GolinHarris să se ocupe de relaţia cu presa, demers unic pentru SIF-uri care comunică cel mai adesea cu presa prin intermediul preşedinţilor. Aceeaşi firmă se ocupă şi de co­mu­ni­carea pentru com­pania Franklin Templeton, ad­mi­nis­tra­torul Fondului Proprietatea.

Politica contabilă e de vină pentru profitul mic din 2011

Alegerea comunicatorului nu este întâmplătoare pentru că administratorii SIF4 sunt în conflict cu un grup de acţionari care au cerut schimbarea conducerii şi dividende mai mari. Nici administratorul Fondului Proprietatea nu se bucură de un acţionariat prea prietenos, având în vedere preţul scăzut al acţiunilor FP.

"Nu este pentru prima dată când acţionarii îşi exercită influenţa asupra actului de administrare, însă acum s-a accelerat o formă de manifestare", a explicat Filimon.

Totul a început la AGA din 12 aprilie, când un grup de acţionari s-a ridicat în şedinţă şi i-a cerut socoteală administratorului Muntenia Invest pentru profitul în scădere raportat de SIF Muntenia în 2011, în ciuda vânzării unei părţi din acţiunile deţinute la BCR. În 2011 SIF Muntenia a făcut un profit de 65,3 milioane de lei, mai mic decât în 2010 şi cel mai redus dintre SIF-uri.

"Când a început criza am adoptat o strategie de conservare a valorilor SIF Muntenia, aprobată de acţionari în AGA în urmă cu câţiva ani. Politica noastră contabilă este de asemenea orientată către conservare şi cere înregistrarea provizioanelor în contul de profit şi pierdere şi nu la rezerve, aşa cum fac celelalte SIF-uri, fapt ce ne-a redus profitul anul trecut. Mai mult, valoarea participaţiilor este marcată la valoarea justă, în timp real, şi nu raportăm la cost istoric. Această politică contabilă va putea fi schimbată prin vot de acţionari în AGA din iulie", a continuat executivul.

În aprilie acţionarii nemulţumiţi în frunte cu Gheorghe Iaciu, proprietarul centrului comercial Doraly din Afumaţi, care a ajuns să deţină 5% din capitalul SIF4, au respins situaţiile financiare, raportul administratorilor şi propunerea de dividend, cerând refacerea situaţiilor financiare şi creşterea dividendelor. Conducerea SIF a încercat să-i împace pe acţionari convocând o nouă AGA pentru data de 6 iulie, având pe ordinea de zi distribuirea de dividende în valoare de 98 mil. lei din sumele repartizate pentru dividende în trecut şi neridicate de acţionari în termen de trei ani şi schimbarea politicii contabile.

Schimbarea la SAI Muntenia e inevitabilă

Asta nu i-a liniştit însă pe acţionari care au solicitat revocarea Comitetului Reprezentanţilor, organismul care supraveghează cum este administrată averea SIF-ului de către Muntenia Invest, şi alegerea de noi membri.

"Este de bun augur şi perfect normal ca acţionarii să ceară schimbarea reprezentanţilor. Oricum actualilor membri le expiră mandatul şi e firesc să mai fie şi alte persoane în conducere. Indiferent de rezultatul alegerilor din iulie, o schimbare se va produce şi la Muntenia Invest. Administratorul tre­buie să se restructureze intern pentru a se adapta rapid cerinţelor acţio­na­rilor", a afirmat Filimon.

El explică că principala schimbare pe care o va face administratorul va fi legată de schimbarea strategiei de in­vestiţii:

"Până acum ne-a caracterizat prudenţa şi din cauza volatilităţii foarte ridicate din piaţă. Însă trebuie să renunţăm la prudenţă, pentru că asta ne cer acţionarii, să ne asumăm riscuri, să ne deschidem şi noi. Până să vindem acţiunile de la BCR, am investit 12-15 milioane de euro pe an, însă vom creşte investiţiile pentru că asta ne cer acţio­narii. Nu înseamnă că dacă am vândut acţiunile BCR, ne putem duce acasă."

La AGA din 6 iulie, pentru cele 11 locuri din Comitet s-au înscris un număr record de treizeci de candidaţi, din care 21 sunt nume noi, restul fiind actuali membri. Pe listă sunt numele unor brokeri cunoscuţi precum Olimpiu Blăjuţ şi Răzvan Lefter de la Swiss Capital, Florin Cazan de la Raiffeisen, bancheri tineri precum Dorin Badea, şeful trezoreriei de la UniCredit Ţiriac Bank. O surpriză este candidatura lui Cristian Ştefănescu, fost bancher, cel care a adus în România franciza restau­ran­telor Subway.

Schimbarea Comitetului Repre­zen­tanţilor, organism cu atribuţii limitate, ar putea avea o bătăie mai lungă: schim­barea administratorului. Iar odată cu ridicarea pragului de deţinere, este mult mai uşor pentru acţionari să se unească. Dacă se unesc acţionari cu 20%, ei pot lua deciziile în AGA. Asta deoarece peste 50% din acţiunile SIF Mun­tenia sunt dispersate la milioane de foşti cuponari şi mici investitori.

SIF Muntenia este singura dintre cele cinci SIF-uri care este administrată extern de o firmă privată. Repre­zen­tanţii sunt cei care pot negocia condiţiile contractului de administrare cu Muntenia Invest. Ei nu pot însă impune con­ducerea Muntenia Invest. Con­ducerea Muntenia Invest este impusă de acţionarul firmei, adică de Grupul Financiar Muntenia controlat de 130 de persoane fizice, salariaţi ai SIF Mun­tenia. Gabriel Filimon este preşe­dintele Grupului Financiar Muntenia.

Miza schimbării sunt perlele imobiliare şi cele de pe bursă

Miza schimbării din interior sau de la exterior a SIF Muntenia este con­trolul asupra activelor de 280 milioane de euro. Pe bursă, calculat în funcţie de preţul acţiunilor de 0,728 lei/titlu, SIF4 valorează de două ori mai puţin.

SIF Mun­tenia are 205 de societăţi în por­to­fo­liu, mai mult de ju­mă­tate fiind nelis­tate, deci ina­ccesibile inves­ti­torilor de pe bursă. SIF-ul deţine 4,15% din ca­pi­talul BRD, un pachet de 1% din acţiunile Erste Bank, acţio­narul majoritar al BCR. Printre perlele listate din portofoliu se numără şi participaţiile de 25% din capitalul Romaero, companie de reparaţie şi întreţinere a aeronavelor, cele de la magazinele Cocor şi de la Unirea Shopping Center. SIF-ul deţine indirect şi proprietăţile imobiliare prin intermediul unui vehicul de investiţii.

"Deţinem clădirea sediului SIF Muntenia din Bucureşti, avem un teren în Băneasa pe care e dezvoltat un proiect rezidenţial. Nu aş putea spune care e cea mai valoroasă proprietate imobiliară din portofoliu, consider că mai important este ca acestea să fie ad­ministrate judicios", a conchis Filimon.

Dintre participaţiile minoritare ale SIF Muntenia, Filimon spune că cea mai valoroasă este cea de la Romaero, unde SIF-ul este acţionar alături de Ministerul Economiei şi Fondul Proprietatea. Miza la Romaero este tot imobiliară, având în vedere că societatea deţine zeci de hectare de teren în nordul Bucureştiului, o zonă care rămâne fierbinte din punctul de vedere al proiectelor imobiliare dezvoltate.